in

Božinović otkrio kako će izgledati mjere za ulazak u zemlju: “Svjedočimo naglom rastu, očekujemo strože mjere za još županija”

Foto Vlada RH

U posljednja 24 sata zabilježena su 1802 nova slučaja zaraze virusom od 8003 testiranih, a preminulo je 16 osoba. Udio zaraženih u testiranima iznosi 22,5 posto, dok je jučer iznosio 19,9 posto. 

Na bolničkom je liječenju 1107 pacijenata (36 više nego jučer), od toga je na respiratoru 115 pacijenata, 20 više nego jučer. Prosječna dob preminulih je 73,6 godina, a najmlađa osoba imala je 48 godina te respiratorne dijagnoze. Do danas je zaprimljeno 416.745 doza cjepiva, cijepljeno je 335.916 osoba, od toga s dvije doze njih 80.829. 

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je i kako je u Hrvatskoj 41 posto više zaraženih nego u prošlom tjednu. Rekao je i kako je po stopi smrtnosti Hrvatska na 18. mjestu među zemljama u EU-u, piše Dnevnik.hr. 

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da o nama samima ovisi hoćemo li prolongirati ovu situaciju.

“Nepridržavanje mjera doprinosi porastu novozaraženih. Virus se ne može širiti ako mu mi to ne dopustimo. Mi nismo dovoljno oprezni, svojim druženjima i kontaktima doprinosimo širenju zaraze”, rekao je Beroš i dodao da zdravstveni sustav trenutačno nije preopterećen. 

Na pitanje hoće li biti strožih mjera i u drugim županijama, Davor Božinović rekao je kako ih očekuje. 

“Već sam potpisao za Zadarsku županiju. Za Dubrovačko-neretvansku proširena je ranija odluka i na područje Pelješca. Tijekom dana dobit ćemo i zahtjev pooštravanja mjera u Primorsko-goranskoj županiji. Ako ne smanjimo broj okupljanja, pred nama bi mogao biti težak period. Svi moramo dati doprinos za turističku sezonu, ali to ne smije pasti samo na leđa onih koji rade u turizmu”, rekao je i dodao da svjedočimo naglim skokovima broja zaraženih. 

Poručio je i kako razumije želju ljudi da se planiraju određene aktivnosti, ali i dodao da nas je virus već puno puta iznenadio, piše Dnevnik.hr. 

“Ako me pitate hoće li djeca širiti virus ako idu posjetiti bake i djedove za vrijeme praznika, znate koliko je to osjetljivo privatno pitanje. Ja bih radije poslao poruku starijim građanima. Može se posjetiti baku i djeda, ali moramo biti oprezni. Mi nismo država u kojoj vam treba negativan PCR test da biste otišli u dućan, nikad nije uveden policijski sat. Totalni lockdown nije opcija. Apelirat ćemo na svećenike uoči Uskrsa da se ponašaju odgovorno, na snazi su ozbiljne preporuke kao i do sada”, rekao je Božinović.

Najavio je i nove odluke o prelasku granica. 

“To je dio paketa koji bi trebao stupiti na snagu od 1. travnja, izdavanjem digitalnih potvrdi, predvidjet ćemo da se ulazak u RH olakša osobama koje su preboljele COVID, koje su cijepljene ili imaju negativan PCR test ili odobren antigenski test”, rekao je Božinović te dodao da se za djecu do 7 godina neće tražiti negativan test. 

Objasnio je i kako bi se odluka odnosila na ljude koji su preboljeli COVID u posljednjih šest mjeseci, piše Dnevnik.hr.

POREČ: Centar za invazivne vrste – Sve što trebamo znati o borovom prelcu

Umaški vatrogasci spasili psa iz pet metara dubokog šahta!