in

Božinović: U Hrvatsku ušlo 278.000 putnika

Ilustracija MUP

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u četvrtak je na sjednici Vlade izvijestio da je u Hrvatsku proteklog tjedna ušlo više od 132 tisuće stranih državljana  i gotovo 146 tisuća hrvatskih državljana.

-Povećan je ulazak u Hrvatsku državljana EU-a, a u razdoblju od 13. do 21. svibnja ušlo je 277.805 putnika, od kojih je 145.801 hrvatskih građana a 132.004 su stranci. Hrvatsku je u istom razdoblju napustilo 225.438 putnika, u jednakom omjeru hrvatskih građana i stranaca, izvijestio je Božinović.

Podsjetio je i da su granični prijelazi otvoreni prije svega za državljane EU-a, a državljani trećih zemalja i dalje mogu samo pod određenim uvjetima ući i prolaziti kroz Hrvatsku.

Preporuke su da se EU ne otvara prema trećim državama do 15. lipnja.

-Hrvatska sada prolazi etapu koja je obilježena brojnim popuštanjima epidemioloških mjera. To je i razlog da su snage civilne zaštite, u kojima je u početku bilo angažirano do 20 tisuća ljudi, u ovom trenutku smanjene na 10-ak tisuća zbog ukidanja karantena, e-propusnica, te manjeg praćenja provedbe mjera, rekao je Božinović

Upozorio je i kako broj novozaraženih u svijetu i dalje raste te da se u Hrvatskoj, da bi se zadržala povoljnu situaciju, treba zadržati i odgovorno ponašanje. (Vlada RH)

vižinada raskrižje budući kružni tok rotor

Bez vode 22. svibnja dio Vižinade

U Istri nezaposlenost porasla za 122 posto – najviše u Puli i Poreču