in

BUZET: Polaganjem kamena temeljca započela dogradnja Doma za starije osobe

Buzet - Foto Istarska županija

Polaganjem kamena temeljca jučer je svečano obilježen početak projekta dogradnje Doma za starije osobe Buzet. Kamen temeljac položili su istarski župan Boris Miletić i gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, uz pomoć ravnateljice Doma Gordane Helen Šišović i Josipa Flega, gradonačelnik Grada Buzeta u vrijeme polaganja kamena temeljca za izgradnju Doma 2005. godine.

Buzet - Foto Istarska županija
Buzet – Foto Istarska županija

Dogradnja zgrade Doma za starije osobe središnji je dio EU projekta “Unaprjeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi”, ukupno vrijednog 24,44 milijuna kuna. Radove rekonstrukcije i dogradnje izvodi tvrtka Vladimir Gortan d.d. iz Pazina, a ukupna vrijednost građevinsko-obrtničkih radova je 16,9 milijuna kuna.

Projekt se financira na način da se 13,66 milijuna kuna osigurava iz EU fondova, i to za unaprjeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi. Preostali troškovi odnose se na izgradnju institucionalnog dijela i financiraju sr kreditnim zaduženjem. Istarska županija će osigurati oko 5,7 milijuna kuna, a toliko će isto osigurati i Buzet

Prijavitelj projekta je Dom za starije, a partneri Grad Buzet i Općina Lanišće.

Projektom je predviđena dogradnja uz postojeći objekt na sjevernom pročelju. Nova zgrada bit će iste visine kao i postojeći objekt, prizemlje i kat, ukupne neto površine 1.328 kvadrata.

Dogradnjom prizemlja predviđene su prostorije za pružanje izvaninstitucionalnih usluga – poludnevnog i cjelodnevnog boravka koje obuhvaćaju jednokrevetne i dvokrevetne sobe za odmor korisnika cjelodnevnog boravka s ukupno 16 kreveta. Sobe imaju svoje vlastite sanitarne čvorove s umivaonicima i tušem, a opremljene su ormarima te ostalim potrebnim namještajem i opremom.

Buzet - Foto Istarska županija boris miletić
Buzet – Foto Istarska županija

Predviđen je i prostor dnevnog boravka s čajnom kuhinjom gdje bi se odvijale radne aktivnosti. Polivalentna dvorana služila bi za sportske i rekreacijske aktivnosti, a u njoj bi se odvijale i vježbe rekreacije te ostale aktivnosti poput međugeneracijskih druženja, priredbi, projekcija i gostovanja. U prizemlju je još predviđen ured domaćice dnevnog boravka, ured za pomoć u kući, sanitarije, spremišta, prostori za pranje te za glačanje rublja. Za pripremu obroka koristila bi se postojeća kuhinja Doma.

Nove usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka pomoći će korisnicima u brizi o zdravlju, njezi, održavanju osobne higijene, organiziranju slobodnog vremena i prijevoza, pružanju usluga prehrane. Cjelodnevni boravak trajat će 6 do 10 sati, a poludnevni 4 do 6 sati dnevno. Korisnici će poludnevni i cjelodnevni boravak moći koristiti prema vlastitom odabiru i potrebama. U sklopu projekta planirano je uvođenje nove usluge pomoći u kući – pranje i glačanje rublja izvan stana, odnosno kuće korisnika.

Prvi kat je namijenjen pružanju institucionalnih usluga za 36 novih korisnika. Planirano je 14 jednokrevetnih i 11 dvokrevetnih soba te prostor dnevnog boravka.

U sklopu projekta predviđena je nabava tri vozila za prijevoz korisnika boravka, za obavljanje usluge pomoći u kući i za dostavu toplih obroka čime će se pridonijeti većem broju uključenih korisnika u izvaninstitucionalne usluge.

Kapacitet postojećeg Doma za starije je pedeset korisnika. 

Izvor – Tekst / foto Istarska županija

Foto Osnovna škola Tar-Vabriga

TAR: Školarci se u velikom broju odazvali akciji za pomoć ukrajinskim izbjeglicama

javna rasvjeta Foto Grad Poreč

POREČ: Nova, pametna javna rasvjeta dovela do velikih ušteda