in

„ČESTITKA“ ZA NOVU GODINU – POSKUPJELA CESTARINA NA ISTARSKOM IPSILONU!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Premda se građane razveselilo smanjenjem poreza koji su početkom Nove godine donijeli niže cijene hrane, lijekova i pelena, Bina Istra odlučila je 1. siječnja Istranima dati drukčiju „čestitku“ – opet skuplju cestarinu na Istarskom ipsilonu.

Nije dosta što je cestarina već skupa i što se zbog toga mnogi Istrani niti ne voze tom autocestom, nego je trebalo opet građane opaliti po džepu. Jer, ako želiš u Rijeku tunel Učku, koji su gradili naši roditelji, nonići i pranonići, zajedno s cestarinom treba ipak platiti. I to ne malo.

Poskupljenje se kreće od kunu do dvije, ovisno o relaciji. Pa je tako primjerice od čvora Medaki do Pule do prije nekoliko dana trebalo izdvojiti 22 kune, a sada košta 23 kune. Stara cijena od tunela Učke do Pule bila je 55 kuna, a sada je 57 kuna. Iako se na Ipsilonu odvijaju radovi, od Kanfanara do tunela Učka treba platiti 44 kune, umjesto dosadašnjih 42. Od Umaga do Pule cestarina prema novom cjeniku iznosi 46 kuna, a od Umaga do tunela Učka vozače će cestarina stajati čak 71 kunu.

Nije još objavljeno zašto je Bina Istra povećala cijene.

Već smo godinama „kažnjeni“ zbog turističke sezone, pa nam svake godine cestarina poskupljuje u lipnju i to na tri mjeseca. Pa je tako lani u lipnju cestarina na Istarskom ipsilonu poskupjela za uobičajenih deset posto.

Dakle, po sezonskom cjeniku vožnja osobnim automobilom od tunela Učka do Pule koštala je lani 62 kune, dok je stara cijena bila 55 kuna. U poduzeću Bina-Istra, koncesionaru Istarskog ipsilona, kazali su tada, kao i svake godine, da je uzrok poskupljenja redovito ljetno usklađivanje cijena koje se provodi posljednjih nekoliko godina. Zatim se u rujnu cijena vratila na 55 kuna, ali sada od 1. siječnja ta dionica košta 57 kuna.

Znači li to da ćemo u lipnju imati novo poskupljenje i da će primjerice ta duga dionica stajati 64 kune? Vjerojatno da.

Kada su prije mjesec i pola počeli 165 milijuna eura vrijedni radovi na proširenju Istarskog ipsilona, u sklopu kojih će se u tri godine izgraditi puni profil autoceste na dionici Pazin – tunel Učka u duljini od 28 kilometara, Istrani su komentirali – OPET ĆE POSKUPJETI CESTARINA.

Eto, nismo morali dugo čekati.

Sretna nam Nova godina!

Rijeka: Marija i Josip u čudu - netko je iz jaslica ukrao malog Isusa, a pastiru otpilio prste

Rijeka: Marija i Josip u čudu – netko je iz jaslica ukrao malog Isusa, a pastiru otpilio prste

ISTRANI SE SKIJAJU: U subotu Hrvati masovno kreću na snijeg

ISTRANI SE SKIJAJU: U subotu Hrvati masovno kreću na snijeg