in

Čitate li deklaracije? Na ovom pakiranju limuna piše “berba nije za jelo”!

Foto: Facebook

Ovih se dana na društvenim mrežama proširila fotografija deklaracije limuna, kupljenih u jednom domaćem trgovačkom lancu, na kojoj piše da berba nije za jelo. Naravno da su limuni iz uvoza. Nije to prvi put da se kao potrošači uznemirimo kada vidimo nazive kemikalija kojima je voće tretirano da bi što duže izgledalo svježe, ali ipak ćemo češće vidjeti natpis da kora nije za jelo.

No, što napraviti kada piše da berba nije za jelo!? Je li inspekcija bila u ovom trgovačkom lancu? Kako tako nešto uopće može doći na police trgovina? Pitanja je mnogo, a računicu trgovačkih lanaca svi dobro znamo.

Nije samo jednom Ministarstvo poljoprivrede reagiralo i objavilo da limuni nisu otrovni ako im se skine kora. Međutim, tko kupuje limune, naranče, mandarine, jabuke i ostalo voće zna da su tretirani kojekavim otrovnim tvarima, te da bi bilo najbolje izbjegavati kupovati u trgovačkim centrima.

Mnogi su snalaze, poznate su brojne grupe u kojima se povezuju lokalni poljoprivredni proizvođači i kupci, pa se voće, povrće i ostalo kupuje direktno od njih. Ima i onih koji su, primjerice u brojnim istarskim gradovima, kupovali mandarine iz neretvanskih OPG-ova koji bi, nakon narudžbe na Facebooku, voće kamionom dovezli do Istre.

Ekološki proizvedena hrana sve je popularnija. Skuplja je, ali vrijedi potrošiti za zdravlje. Također, valja čitati deklaracije koje stoje uz proizvode i to ne samo na voću, te izbjegavati kupnju hrane kojom direktno u sebe unosimo razne otrove.

Ovu smo fotografiju pronašli na Facebook stranici istarskog Živog zida koji je ovaj slučaj ovako komentirao:
“Kad smo kod vitamina C, da li je nekoga briga za ovaj deklarirani otrov koji se prodaje u trgovinama? Da li je ikada neka inspekcija kaznila sa visokom kaznom Konzum ili Kaufland ili Lidl ili bilo koju veliku tvrtku? Da li su zatvorili bilo koji od njihovih objekata nakon svih onih afera sa mesom, jajima, mlijekom itd ? Naravno da NE! Zato kažnjavaju bake, seljake, male poduzetnike, obrtnike. Zatvaraju im radnje radi nekoliko kuna ili bezazlenog prekršaja. Da li se netko upitao koliko svaki dan veliki centri u kasama imaju viška radi cijena koje nisu zaokružene npr. 9,99 kn. Da li vam je ikada netko vratio 1 lipu? Naravno da nije. 
Živimo u državi koja nas ne štiti, kojoj su korporacije, velike tvrtke i tajkuni važniji od njenih građana. Zato propadamo, zato nas je sve manje! “

pixabay internet cyber kriminal

Naivna Porečanka ostala bez puno novca jer je povjerovala internetskim prevarantima

Vižinada se uključila u projekt openCity