in

75-godinji vozač udario 61-godišnjeg pješaka

Foto Janitors za Pixabay - Ilustracija

U prometnoj nesreći, koja se dogodila jučer oko 14 sati u Puli, teže je ozlijeđen pješak.

Nesreća se dogodila kada je 75-godišnjak upravljao automobilom Ford, pulske registracijske oznake, kolnikom Ulice Kačića Miošića. Dolaskom do raskrižja s Marulićevom ulicom, vozač nije obratio dužnu pažnju na pješaka koji je stupio na obilježeni pješački prijelaz i nije vozio takvom brzinom da se u slučaju potrebe može pravovremeno zaustaviti tako da je na pješačkom prijelazu udario u 61-godišnjeg pješaka.

Zbog zadobivenih ozljeda, pješak je prevezen u pulsku bolnicu, gdje je utvrđeno da je teže ozlijeđen. Protiv vozača automobila policija će podnijeti kaznenu prijavu radi sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

Budući da je ove godine ovo već 22 prometna nesreća u Istri u kojoj su sudjelovali pješaci, a u istom razdoblju prošle godine dogodilo se samo osam takvih prometnih nesreća, policija poziva na oprez, kako vozače, tako i pješake.

Ove godine u prometnim nesrećama stradao je 21 pješak: dvoje pješaka je poginulo, četiri pješaka su teže ozlijeđena, a 15 pješaka zadobilo je lakše tjelesne ozljede. U istom razdoblju prošle godine, na istarskim prometnicama dva pješaka bila su teže ozlijeđena, a četiri pješaka lakše.

Policijski službenici Policijske uprave istarske u narednim će danima planirati aktivnosti usmjerene na zaštitu pješaka u prometu, no ujedno i građanima skrećemo pozornost na aktualnu problematiku.

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, policija apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:

  • usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik
  • zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz
  • ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu 

Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:

  • pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja
  • kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila
  • koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika
  • ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga
  • ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom.

Dragi vozači i pješaci, imajte na umu da nepoštivanjem prometnih propisa ne ugrožavate samo sebe, već i sve druge sudionike u prometu.   

Ilustracija Pixabay žena priroda zdravlje

Svjetski dan zdravlja obilježava se uz slogan „NAŠ PLANET, NAŠE ZDRAVLJE“

policija mup ilustracija

Policija traga za kradljivcima građevinskog alata