in

BIZARNA NESREĆA: DIVLJA SVINJA u Vižinadi usred bijela dana upala u dvorište i izgrizla muškarca! TRAGEDIJU spriječio njegov sin!

Barba Virđilio Zaulović (62 godine) mogao je izgubiti život kada ga je prije dva tjedna u vlastitom dvorištu u Vižinadi napala divlja svinja – i to usred bijela dana! Da nije bilo kod kuće njegovog sina Adriana, koji je otvorio portun i tako životinju pustio van, teško da bi ova priča imala pozitivan ishod. Barba Virđilio je srećom dobro, već je dva tjedna u pulskoj bolnici na odjelu traumatologije i stabilno je. Ako sve bude u redu, prije Božića će biti kod kuće s obitelji.

Naime, kako nam je prepričao Adriano Zaulović, dogodilo se to u subotu između 13.30 i 14 sati prije 14 dana. Njihova se kuća nalazi sto metara od centra starogradske jezgre Vižinade.

Na jednom dijelu dvorišta ogradni zid, koji je inače viši od dva metra, nešto je niži, pa je očito životinja onuda prolazila, nekako se spotaknula i upala u dvorište koje je bilo zatvoreno portunom. Zatim se, ne mogavši van, preplašila i sakrila u njihovu buduću lišjeru, koja se trenutno gradi.

– U to sam vrijeme bio u kuhinji, a otac u korti. Divlja svinja nije imala kamo, pa se sakrila u lišjeri. Tata je došao na vrata lišjere i kad ju je vidio – kazao je da mu se činilo da halucinira. Bio je šokiran, a tada je ona nasrnula na njega. Na donjem dijelu noga potrgala mu je meso, srećom ne i žile, i to na pet, šest mjesta. Čuo sam viku i potrčao vani. Zatim se svinja sakrila u garažu, a kada sam otvorio portun – pobjegla je i nestala, priča nam Adriano.

Zvali su hitnu pomoć i policiju. Virđilio je i dalje u bolnici, gdje su mu manje rane zašili, a dvije veće morali su svakodnevno čistiti i previjati.

-Sreća da mu nije potrgala arteriju. Stvarno nije normalno da divljač dolazi u naseljeno mjesto, prvi put sam vidio divlju svinju u centru Vižinade, ispričao nam je Adriano Zaulović.

Predsjednik Lovačkog društva Fazan iz Vižinade Franc Arman kazao je da u 37 godina koliko je lovac nikad nije vidio divlju svinju u selu. Dolaze one na rub sela, vidi se to po njihovim stopama često, ali baš u naselje ne. Također, iako jako rijetko, može se vidjeti divlju svinju i po danu.

-Nikad se nije desilo kod nas da je divlja svinja nasrnula na čovjeka, no tu se radilo o vrlo iznimnoj situaciji. Ta divljač napada samo u tri situacije – ako ima mlade, ako je ranjena ili ugrožena. A u tom slučaju bila je preplašena i ugrožena u zatvorenoj korti, pa je napala prvog čovjeka koji je došao pred nju. To što nije imala kamo i nije mogla pobjeći, nagnalo ju je na agresiju i napad, priča nam Arman.

Dodaje da se od ogradnog zida obitelji Zaulović na 20-ak metara nalazi šumarak, pa je očito došla do njih.

-Oko Vižinade ima dosta divljači – divljih svinja, srna, jelena, lisica… Po danu ih se neće baš puno vidjeti, ali nije nemoguće. Za Virđilia mogu samo reći da mi je drago da je dobro, te da je sreća u nesreći što mu je sin bio doma i što je odmah otvorio portun. Ta divljač napada noge i bedra i da je ugrizla arteriju, mogao je iskrvariti, kazao je Franc Arman.

POREČ: Klub umirovljenika Galija primio donaciju od Valamar Riviere

ISTRAMET: U noći na subotu stiže prvi od dva vala vrlo obilne kiše