in

Čuvajte novčanike! Novčanici se kradu naveliko, šteta više tisuća kuna

Ilustracija MUP

Policijska uprava istarska upozorava građane da  pripaze na svoje stvari jer je dovoljna i mala neopreznost da netko postane žrtvom džepne krađe

Pulska je policija zaprimila dvije prijave krađe novčanika. Naime, nepoznati je počinitelj 5. srpnja u poslijepodnevnim satima u ulici Sergijevaca iskoristio nepažnju 52-godišnje hrvatske državljanke i iz torbice joj otuđio novčanik s novcem, karticama i dokumentima. Sljedećeg dana nepoznati je počinitelj u večernjim satima na Forumu otuđio novčanik s novcem, karticama i dokumentima iz otvorene torbice 28-godišnjoj talijanskoj državljanki. Ukupna materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Budući da je tijekom turističke sezone problematika krađa, posebice džepnih krađa nešto izraženija, Policijska uprava istarska upozorava građane da  pripaze na svoje stvari jer je dovoljna i mala neopreznost da netko postane žrtvom džepne krađe.

Džepne krađe najčešće se događaju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi pa tako kradljivci koriste gužve u sredstvima javnog prijevoza, u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, čekaonicama, zdravstvenim ustanovama, na tržnicama, raznim javnim okupljanjima, plažama i drugim ”prometnim” mjestima. Počinitelji  mogu biti i žene i muškarci, starije i mlađe osobe, a uglavnom rade u skupinama – jedna osoba odvlači pozornost, dok druga zavlači ruku u džep ili torbicu i izvlači novčanik te ga predaje trećoj osobi, koja potom nestaje u gužvi.

Nekoliko korisnih savjeta kojima možete izbjeći džepnu krađu:

u  novčaniku držite onoliko novaca koliko ste planirali potrošiti u kupnji!
ukoliko kupnju obavljate karticom, potrudite se zapamtiti PIN, tako da ga ne nosite zapisanog sa sobom u kupnju!
ne nosite sve vrijednosti u novčaniku – odvojite dokumente od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata.
U kupnju ne nosite dokumente koji vam nisu potrebni (putovnicu, štedne kjnižice,…)!
Ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje!
Nikad ne ostavljate torbicu u ili na kolicima za kupnju – dovoljan je trenutak nepažnje i ostat ćete bez sadržaja iz nje!
Torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu, ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, preklopom (ukoliko ga imate) uz tijelo, a ne sa strane ili straga!
Novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta!
Ukoliko novčanik držite u ruksaku, ruksak svakako za vrijeme kupovine držite sprijeda kako bi imali nadzor nad istim!

Što poduzeti ukoliko se ipak dogodi džepna krađa?

ne paničarite – odmah obavijestite uposlenika u trgovačkom centru i nazovite policiju!
ukoliko vam je otuđen i mobitel zamolite nekoga da vas nazove – možda je lopov još uvijek u blizini pa ćete po zvuku znati i tko je!
pretražite vašu okolicu – postoji mogućnost da je lopov izvukao samo novac iz novčanika i odbacio ga u blizini! Spremite pronađeni novčanik pažljivo u vrećicu, možda se otkriju korisni tragovi!
ukoliko su vam ukradene kartice odmah nazovite banku i obavijestite ih o događaju!

U vrtu uzgajao marihuanu

Hrvatska na “zelenim” listama svih emitivnih tržišta