in

Hrvatska na “zelenim” listama svih emitivnih tržišta

Dino Kozlevac - Foto Istarska županija

Slovenija je od prošlog vikenda cijelu Hrvatsku proglasila zelenom, nerizičnom zonom po pitanju moguće infekcije koronavirusom. Ljubljana slijedi smjer koji su ranije zacrtali Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), uvaženi njemački epidemiološki institut Robert Koch te Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i niz vlada europskih država.

Slovenci prilikom povratka iz Hrvatske ne moraju imati negativan PCR ili brzi antigenski test niti potvrdu o cijepljenju, odnosno potvrdu o preboljenoj bolesti COVID-19, ali moraju predočiti dokaz da su posljednjih pet dana boravili na području koje se nalazi na zelenom popisu, a u slučaju da je boravak bio kraći od pet dana samo za vrijeme koje su boravili. Kao dokaz o boravku može im poslužiti račun za turistički smještaj ili potvrda o boravku turista.
U Hrvatskoj je 14-dnevna incidencija zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika pala s 35 na samo 25, čime je Hrvatska učvrstila zelenu poziciju na karti Europe. Postotak pozitivnih testova u odnosu na sve testirane na Covid-19 iznosi 1,9 posto, a broj aktivnih slučajeva u cijeloj zemlji je 686.
Glavne turističke županije koje generiraju veliku većinu turističkog prometa i koje su najatraktivnije stranim i domaćim gostima: Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska te Primorsko-goranska debelo su ispod razine od 50 novozaraženih u zadnjih 14 dana, a kao uzoran primjer borbe protiv epidemije i posvećenosti turističkoj sezoni treba izdvojiti Istarsku županiju koja u zadnja dva tjedna ima jedan novi slučaj zaraze i samo tri aktivna slučaja. 

Ključ istarskog uspjeha krije se u pridržavanju propisanih epidemioloških mjera i cijepljenju – u Istarskoj županiji procijepljeno je više od 70 posto radnika u turizmu, dok je u najpopularnijoj hrvatskoj turističkoj destinaciji, Rovinju, procijepljeno i više od 80 posto stanovništva.
„Epidemiološka situacija u Istri je stabilna i povoljna i kako sada izgleda, sezona će nam biti jako dobra. Istra je poželjna destinacija, kao i Hrvatska, a ide nam u prilog i dobro stanje na našem poluotoku. Tradicionalno smo auto odredište, na nekoliko sati vožnje, i upravo iz tog razloga očekujemo dobre brojke tijekom ove sezone“, poručuje načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Izvor Hrvatska udruga turizma

Čuvajte novčanike! Novčanici se kradu naveliko, šteta više tisuća kuna

turristi plaža more

NAGRAĐEN TRUD: U Hrvatskoj dnevno boravi više od pola milijuna turista