in

Diljem zemlje nasjeli na lažne SMS-ove Hrvatske pošte

MUP ilustracija

Oprez! Lažno predstavljanje uime Hrvatske pošte putem SMS poruke

Hrvatska pošta obavijestila da se putem SMS poruka širi lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka. Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr) te pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici. Posebnu pozornost obratite ako na poveznici trebate unijeti podatke s bankovne kartice. Na fotografiji je primjer lažne poruke.

Foto Hrvatska pošta
Foto Hrvatska pošta

Istarska policija izvijestila je o ženi iz Pule koja je na to “nasjela” i ostala bez više stotina eura na računu. Link na članak: https://www.istriaterramagica.eu/novosti/crna-kronika/prijevara-u-istri-skinuli-joj-velik-iznos-s-kartice-nakon-lazne-poruke-o-dostavi-paketa/

No, nije jedina. Troje ljudi sa splitskog područja nasjelo je na prevaru preko SMS-ova s lažnim potpisom Hrvatske pošte. U porukama ih se pozivalo da dopune informacije kako bi mogli zaprimiti paket. Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske potvrdili su za Dalmatinski portal kako su zaprimili prijave oštećenih. Žrtve prevare su na svoje mobitele dobile poruku koja je sadržavala poveznicu na krivotvorenu internetsku stranicu. Kada su otvorili navedenu stranicu, pojavio im se nalog za plaćanje nastalih troškova dostave. Unijeli su podatke sa svojih bankovnih kartica, nakon čega im je s računa skinut novac. 

Iz policije su istaknuli kako je u tijeku kriminalističko istraživanje, piše Dalmatinski portal.

Foto di Gerd Altmann da Pixabay

Što ako popijete sumnjivo piće? Ovo su upute HZJZ-a što učiniti

Marina Poreč - Foto Grad Poreč veljača 2023

Započela sanacija sidrenog sustava u Marini Poreč