in

PRIJEVARA U ISTRI: Skinuli joj velik iznos s kartice nakon lažne poruke o dostavi paketa

Foto Gerd Altmann za Pixabay - Ilustracija

Žena je na mobitel zaprimila poruku lažne dostavljačke tvrtke te je odabirom poveznice preusmjerena na plaćanje troškova

Pulska policija zaprimila je jučer od strane 36-godišnjakinje prijavu računalne prijevare u kojoj je žena  oštećena za više stotina eura.

Naime, oštećena je 6. studenog na mobilni uređaj s nepoznatog broja zaprimila poruku navodne dostavne tvrtke. U poruci se navodilo kako je paket stigao u skladište, no kako ne može biti dostavljen zbog nepotpunih informacija o adresi te je potrebno potvrditi adresu dostave odabirom poveznice u nastavku poruke. Žena je slijedila upute te joj se odabirom poveznice otvorila stranica navodne dostavne tvrtke, gdje je unijela podatke o adresi i gdje je stajalo kako mora platiti nekoliko eura troškove dostave, što je i učinila koristeći bankovnu karticu. No umjesto nekoliko eura, s njenog računa skinut je iznos od više stotina eura.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija ponovno upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na moguća plaćanje ili se od njih traži poduzimanje radnji koje bi mogle rezultirati gubitkom novca. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!

Što možete učiniti da bi vaša internetska kupnja ili online plaćanje bili sigurniji?

  • koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće – veće su šanse da možete riješiti moguće probleme
  • potrudite se i istražite – provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje
  • koristite kartice – imate bolje šanse za povrat novca
  • plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja
  • plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu – izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi
  • plaćajte samo na sigurnom uređaju – ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver
  • primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu – dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver
  • ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača – ako ne odgovara, obratite se svojoj banci
  • čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode – ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito! 
  • vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupovinu možete provjeriti OVDJE, dok na poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a, koja je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara možete saznati na stranicama Ravnateljstva policije, a na MUP TV YouTube kanalu pogledajte kako zaštiti osobne i poslovne podatke.

ne diraj ovu fotku

Pet naleta na divljač i pse u Istri – Kod Vrsara, Šušnjića, Brtonigle i Učke. Uginule skoro sve životinje

Foto di Gerd Altmann da Pixabay

Što ako popijete sumnjivo piće? Ovo su upute HZJZ-a što učiniti