in

Direktorska prijevara u Istri: Tvrtka oštećena za velik novac zbog lažnog e-maila

Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija
Slika /2023/CEO.prijevara.jpg

Policija savjetuje građane da prije svake uplate, pogotovo međunarodne, provjere jesu li pristigli nalozi za financijske transakcije uistinu od njihovih rukovoditelja

Pulska policija istražuje slučaj tzv. CEO ili direktorske prijevare, u kojem je pravna osoba oštećena za nekoliko desetaka tisuća eura.

Naime, 22. kolovoza je na adresu elektroničke pošte računovodstva pravne osobe iz Pule pristigla poruka, koju je navodno poslao čelnik pravne osobe, a u kojoj traži međunarodnu uplatu na račun tvrtke sa sjedištem u Portugalu. Ništa ne sluteći, djelatnica pravne osobe obavila je uplatu te je time pravna osoba oštećena za više desetaka tisuća eura.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem. Ujedno upozoravaju kako se radi o tzv.  CEO prijevari / direktorskoj prijevari, kod koje se varalice pretvaraju kao nadređeni u organizaciji i prijevarom navode djelatnike da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznače novce s poslovnog računa.

-Pozivamo građane, prvenstveno odgovorne osobe u trgovačkim društvima ili drugim pravnim osobama da prije svake uplate, pogotovo međunarodne, provjere jesu li pristigli nalozi za financijske transakcije uistinu od njihovih rukovoditelja te jesu li računi na koje uplaćuju novac uistinu računi trgovačkih društava s kojima imaju poslovne odnose, kako bi izbjegli veliku materijalnu štetu, objavila je istarska policija 23. kolovoza 2023.

Foto Turistička zajednica grada Novigrada

U Novigradu Istria Folk Fest i Aminess Wine & Gourmet Nights uoči Fešte sv. Pelagija

Humanitarna SLATKA ISTRA: Za školu u Vižinadi prikupljeno 2.000 eura