in

Došao u istarsku zračnu luku s prigušivačima za oružje

Ilustracija - Foto Policijska uprava sisačko-moslavačke

Policija podsjeća kako je zakonom zabranjeno posjedovati oružje koje spada u A kategoriju te poziva sve koji ga posjeduju – predajte dragovoljno oružje bez sankcija

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske proveli su kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjim ruskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Naime, prilikom obavljanja zaštitnog pregleda u zračnoj luci, djelatnik zaštitarske tvrtke primijetio je sumnjive predmete u prtljazi te je o tome obavijestio policiju. Pregledom prtljage pronađena su tri prigušivača namijenjena oružju i dijelovi za prigušivač. Budući da je riječ o predmetima koji su sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana ubrajaju u zabranjeno oružje, odnosno oružje A kategorije, policijski službenici uhitili su ruskog državljanina i privremeno oduzeli predmete.

Nad osumnjičenim je provedeno kriminalističko istraživanje te se protiv njega podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Policijska uprava istarska podsjeća građane da je zakonom zabranjeno posjedovati oružje koje spada u A kategoriju. U navedenu kategoriju ubrajaju se:

 • eksplozivni vojni projektili i bacači
 • automatsko vatreno oružje
 • skriveno ili prikriveno oružje
 • streljivo s pancirnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo
 • streljivo za pištolje i revolvere koje ima ekspanzijski učinak te projektili za takvo streljivo, osim streljiva za lov ili sportsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga
 • automatsko vatreno oružje koje je prepravljeno u poluautomatsko vatreno oružje
 • bilo koje od sljedećeg poluautomatskog vatrenog oružja sa središnjom udarnom iglom (kratko vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 21 naboja bez ponovnog punjenja, ako je spremnik kapaciteta većeg od 20 naboja dio tog vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 20 naboja; dugo vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 11 naboja bez ponovnog punjenja, ako je spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja dio vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja)
 • poluautomatsko dugo vatreno oružje (npr. vatreno oružje izvorno namijenjeno ispaljivanju s ramena) koje se može smanjiti na dužinu manju od 60 cm, a da ne izgubi svoju funkciju, i to sklopivim ili teleskopskim nastavkom ili nastavkom koji se može ukloniti bez upotrebe alata
 • vojno i policijsko oružje
 • eksplozivno oružje i njegovi dijelovi
 • oružje koje je izrađeno ili prerađeno bez odobrenja
 • sve vrste oružja s integriranim prigušivačima, prigušivači namijenjeni oružju i dijelovi za prigušivač,
 • svako vatreno oružje u ovoj kategoriji koje je prepravljeno da ispaljuje streljivo bez projektila, neškodljive nadražujuće tvari, druge aktivne tvari ili pirotehničko streljivo ili u paradno ili akustično. 

Pozivamo građane koji posjeduju neko od spomenutih vrsta oružja da ga dragovoljno predaju policiji te u tom slučaju neće snositi nikakve sankcije, odnosno protiv njih se neće pokrenuti ni kazneni ni prekršajni postupak.

Ako policija pronađe tijekom svojih aktivnosti oružje koje je zakonom zabranjeno, tada će se protiv osobe koja posjeduje takvo oružje pokrenuti kazneni postupak. Izbjegnite takve situacije i predajte dragovoljno oružje.

Preporučamo građanima koji žele predati oružje da ga ne donose u policijsku postaju niti ga diraju do dolaska policijskih službenika, već o pronalasku obavijeste policiju pozivom na broj 192, nakon čega će na njihovu adresu doći specijalizirani policijski službenici koji će oružje ili eksplozivna sredstva preuzeti na siguran način.

MUP: ”Dan ljubaznosti u prometu” u Poreču

policija traka mjesto nesreće

Istarska policija pronašla počinitelja koji je teško ozlijedio muškarca staklenom bocom