in

MUP: ”Dan ljubaznosti u prometu” u Poreču

Foto policija

Policijska postaja Poreč sutra će od 9 do 11 sati na području grada Poreča provesti preventivnu prometnu akciju ”Dan ljubaznosti u prometu”. Akcija je usmjerena na poticanje tolerantnijih odnosa između pješaka i vozača te smanjenje prometnih nesreća u kojima stradavaju pješaci. Najljubaznije u prometu, koji u posljednje vrijeme nisu kažnjavani zbog prometnih prekršaja, prigodno će nagraditi Turistička zajednica grada Poreča.

Sa željom i ciljem da kulturno i ljubazno ponašanje u prometu postane dijelom naše svakodnevice, od vozača očekujemo da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste, a pješake potičemo da vozačima zahvale naklonom glave ili osmjehom. Budući da se prometnom kulturom, uz poštovanje prometnih pravila i propisa, izravno utječe na vlastitu sigurnost, ali i na sigurnost drugih sudionika u prometu, policija poziva građane da svojim primjerom aktivno sudjeluju u provođenju ove aktivnosti.

Navodimo nekoliko prijedloga kojima možete doprinijeti sigurnosti, ali i stvaranju i povećanju prometne kulture:

Pješaci:

Kada se nalazite na nogostupu ili u blizini prometne ulice, uvijek pazite na vozila koja se približavaju. Kolnik prelazite na obilježenom pješačkom prijelazu, tek nakon što ste se dobro uvjerili da možete prijeći bez opasnosti. Vozači imaju obavezu propustiti vas na pješačkom prijelazu, ali važno je da pritom budete svjesni svoje okoline i ne riskirate vlastitu sigurnost. Vozačima koji vas propuste na pješačkom prijelazu uputite gestu zahvale popraćenu osmjehom.

Vozači:

Pokažite pažnju i poštovanje prema pješacima jer njihova sigurnost ovisi i o vama. Brzinu kretanja vozila prilagodite realnim uvjetima na cesti, osobito u blizini škola, vrtića i drugih mjesta gdje je prisutan veći broj pješaka. Kada primijetite pješaka koji želi prijeći kolnik zaustavite vozilo i gestom  pokažite da omogućujete siguran prijelaz. Budite strpljivi i pažljivi, omogućite im dovoljno vremena da sigurno prijeđu kolnik.

cmik novigrad

NOVIGRAD: Nastavlja se ciklus “Quattro stagioni” uz koncert gudačkog kvarteta Cadenza

Ilustracija - Foto Policijska uprava sisačko-moslavačke

Došao u istarsku zračnu luku s prigušivačima za oružje