in

Dvojica direktora oštetili banku za 7,9 milijuna kuna

Ilustracija MUP

Zagrebačka policija prijavila je 55-godišnjeg direktora švicarske tvrtke sa sjedištem u Zagrebu i 39-godišnjeg direktora zagrebačke faktoring tvrtke zbog sumnje da su lažnom dokumentacijom za isplatu plaća u dva navrata oštetili banku za 7,9 milijuna kuna.

Sumnja se da je 55-godišnjak kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Švicarskoj, s trgovačkim društvom čije je sjedište u Radničkoj ulici u Zagreb, u veljači 2020. godine sklopio ugovor o poslovnoj suradnji – posredovanju, a kojim se kao posrednik obvezao tražiti potencijalne korisnike usluga i izvore za financiranje usluga te ih dovoditi u kontakt s naručiteljem.  U prosincu 2020. godine je, sumnja se, u trgovačko društvo u Radničkoj ulici donio presliku dokumenta trećeg trgovačkog društva s lažnim podacima obračuna za isplatu po tom dokumentu na iznos od oko 2,2 milijuna kuna te s netočnim podacima o nadzoru i predstavniku naručitelja. Temeljem te dokumentacije je 39-godišnjak kao odgovorna osoba trgovačkog društva, pružatelj usluge faktoringa, dao nalog da se sastavi ugovor o faktoringu te da se spomenuti dokument zajedno s ostalom potrebnom dokumentacijom dostavi u banku. Tada su zaposlenici banke, nakon administrativne provjere,  sastavili ugovor o cesiji između dva trgovačka društva, banke i trgovačkog društva za upravljanje, građenje i održavanje državnih cesta kao i ugovor o ustupu tražbine banke i trgovačkog društva.
Navedeni ugovori su od strane banke s već administrativno provjerenom dokumentacijom dostavljeni trgovačkom društvu iz Radničke ulice na potpise i ovjeru .
 
U prosincu 2020. godine je odgovorna osoba trećeg trgovačkog društva, sumnja se, kod javnog bilježnika u Ulici grada Vukovara u Zagrebu, u namjeri pribavljanja kredita u iznosu od 2,5 milijuna kuna, potpisala ugovor o cesiji i bjanko zadužnicu na iznos od oko 2,2 milijuna kuna vjerovniku- trgovačkom društvu iz Radničke ulice, dok je 39-godišnjak na dokument na zasad neutvrđeni način pribavio nevjerodostojne potpise trgovačkog društva za održavanje državnih cesta. Ujedno je, također se sumnja, potpisom ovjerio ugovore te je ovjerio i zadužnicu vjerovniku, odnosno banci na iznos od oko 2 milijuna kuna. Sukladno odredbama ugovora  nije bez odlaganja obavijestio dužnika, trgovačko društvo za održavanje državnih cesta, o ustupanju tražbine kao i o činjenici da je banka njihov novi vjerovnik. Potom je, sumnja se, dokumentacija dostavljena banci koja je u prosincu 2020. godine na račun društva sa sjedištem u Radničkoj isplatila iznos od oko od 2,2 milijuna kuna, a za koji nakon zaprimanja 39-godišnjak  nije dao nalog da se uplati na račun trećeg trgovačkog društva već ga je zadržao na tom računu. U siječnju 2021. godine, nakon što je banka društvu za održavanje državnih cesta dostavila obavijest o dospijeću otkupljenih potraživanja po navedenim ugovorima, to je društvo provjerom u svojim poslovnim knjigama utvrdilo da su podaci navedeni u dokumentaciji krivotvoreni te su o tome obavijestili banku koja je trgovačkom društvu 55-godišnjaka dalo nalog za povrat iznosa od oko 2,2 milijuna kuna. Međutim, tada su osumnjičeni muškarci lažnim prikazivanjem činjenica i krivotvorenjem poslovne isprave doveli u zabludu zaposlenike banke da na svoju štetu uplate iznos od oko 2,2 milijuna kuna, za koji je iznos banka obeštećena od strane trgovačkog društva iz Radničke.
 
Isto se tako sumnja da je 55-godišnjak u istom svojstvu u prosincu 2020. godine donio presliku dokumenta dva trgovačka društva  u trgovačko društvo iz Radničke ulice, s lažnim podacima obračuna za isplatu po tom dokumentu na iznos od oko 5,7 milijuna kuna te s  ostalim netočnim podacima da bi potom 39-godišnjak, kao pružatelj usluge faktoringa, izdao nalog da se sastavi ugovor o faktoringu između njegovog trgovačkog društva i trgovačkog društva dobavljača usluge koje je potom s ostalom potrebnom dokumentacijom dostavio u banku. Zaposlenici banke su nakon administrativne provjere izradili ugovor o cesiji između dva trgovačka društva i banke kao i trgovačkog društva za upravljanje, građenje i održavanje državnih cesta.
 
Potom je dokumentacija vraćena prvo navedenom trgovačkom društvu kada je 39-godišnjak pozvao odgovornu osobu jednog od tih trgovačkih društava na potpis i ovjeru ugovora o faktoringu i ugovora o cesiji te zadužnice vjerovniku, odnosno trgovačkom društvu iz Radničke i to na iznos od oko 5,7 milijuna kuna. Potom je 39-godišnjak na zasad neutvrđeni način na dokument pribavio potpise i pečate slične potpisima odgovornih osoba društva za održavanje državnih cesta te je svojim ovjerio iste ugovore i kod javnog bilježnika kao što je napravio i sa zadužnicom vjerovniku, odnosno banci na iznos od oko 5,7 milijuna kuna. Iako je to trebao napraviti, nije bez odlaganja obavijestio dužnika o ustupanju tražbine kao i o činjenici da je banka njihov novi vjerovnik.
 
Cjelokupna dokumentacija je prema njegovom nalogu dostavljena banci koja je isplatila oko 5,7 milijuna kuna trgovačkom društvu iz Radničke ceste, umjesto trećem trgovačkom društvu. Kada je banka u siječnju 2021. godine društvu za održavanje državnih cesta dostavila obavijest o dospijeću otkupljenih potraživanja po navedenim ugovorima, provjerom u svojim poslovnim knjigama utvrdili su da u svojim poslovnim knjigama nemaju evidentirano to potraživanje i o tome obavijestili banku koja je zatim trgovačkom društvu iz Radničke dala nalog za povrat uplaćenog novčanog iznosa.  Kao i u prethodno opisanom kaznenom djelu,  osumnjičeni muškarci su lažnim prikazivanjem činjenica i krivotvorenjem poslovne isprave doveli u zabludu zaposlenike banke da na svoju štetu uplate iznos od oko 5,7 milijuna kuna, za koji je iznos banka obeštećena od strane trgovačkog društva iz Radničke.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su podnijeli posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Izvor PU zagrebačka

HELLOISTRIA – Dajla: Gdje je nestao sjaj ladanjske vile najbogatijeg Istrijana?

diamant cijepljenje

U Istri počinje cijepljenje novim proteinskim cjepivom protiv covida-19