in

Istarska policija kontrolirala promet: Mladi vozač skupo će platiti jer su mu našli drogu

Foto MUP - Ilustracija

Vozač je odbio ponuđeno testiranje na prisutnost opojnih droga u organizmu

Prometna policija je 7. ožujka oko 21.05 sati u Vodovodnoj ulici u Puli zaustavila automobil, zagrebačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 24-godišnji bosanskohercegovački državljanin. Vozač je kod sebe posjedovao 2.9 grama droge amfetamina, a ponuđeno testiranje na prisutnost opojnih droga je odbio.

Vozač je isključen iz prometa te mu je uz naredbu o određivanju mjere opreza privremeno oduzeta vozačka dozvola. Poradi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, muškarac je kažnjen sa 1.980 eura i zabranom upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Pozivamo vozače da radi osobne sigurnosti i sigurnosti svih sudionika u prometu ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol. Ističemo da su, kako bi se izbjegle posljedice za život i zdravlje, sudionici u prometu dužni voditi računa o sigurnosti, razvijati solidarnost i štititi zdravlje i život drugih osoba.

UPRAVLJANJE VOZILOM POD UTJECAJEM ALKOHOLA I/ILI DROGA

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 90 sve do 2.650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

ODBIJANJE TESTIRANJA NA ALKOHOL I DROGE JE KAŽNJIVO

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  i to novčanom kaznom od 1.320 do 2.650 eura, a vozaču se može izreći i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima.   

Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:

  • smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati,
  • premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati.

Foto di ming dai da Pixabay

POREČ/PAZIN: Spavao tjedan dana u hotelu, ali račun nije platio

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Za vikend je istarska policija najavila još jednu prometnu akciju kontrole vozača