in

Istra: Sudario se s vozilom hitne pomoći. Nije ga propustio

Foto PU istarska - ilustracija

Policija upozorava vozače da su dužni propustiti, a prema potrebi i zaustaviti vozilo kako bi omogućili prolaz vozilima s pravom prednosti prolaska

Jučer oko 16.15 sati u Ulici Biškupije u Medulinu dogodila se prometna nesreća. Nesreća se dogodila kada je 39-godišnji francuski državljanin upravljao automobilom, pulske registracijske oznake, iz smjera Medulina u smjeru Pule. Vozač se nailaskom vozila hitne medicinske pomoći, koje je davalo svjetlosne i zvučne signale te je bilo na hitnoj intervenciji, nije pomaknuo u desno, već je započeo skretati u lijevo. Pritom je došlo do sudara te vozilo hitne medicinske pomoći udarilo u zadnji dio automobila.

Protiv francuskog državljana pokreće se prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa.

Podsjećamo da su se pješaci dužni skloniti, a vozači drugih vozila propustiti i prema potrebi zaustaviti svoje vozilo kako bi omogućili prolaz vozilima s pravom prednošću prolaska. To su vozila službe hitne pomoći, vozila sanitetskog prijevoza, vatrogasne službe, civilne zaštite, policije, vojne policije i carine kada posebnim uređajima daju svjetlosne ili zvučne znakove.

Ako se radi o cesti koja ima jednu prometnu traku, vozači se pomiču u svoju desnu stranu, a ako se radi o prometnici koja ima dvije ili više prometnih traka u istom smjeru, tada se vozači u lijevoj prometnoj traci pomiču lijevo, a vozači u desnoj prometnoj traci pomiču se u desno, dakle stvaraju slobodan koridor za prolazak vozila hitnih službi. Ovakav način postupanja ujednačen je s ostalim zemljama Europske unije, što dodatno utječe na brzinu potrebne reakcije, objavila je istarska policija 7. rujna 2023.

pixabay radnik tvornica obrt

HOK Vladi: Nastavak mjera ključan za očuvanje obrtništva. Cijene energenata i 600 posto veće

Foto Policijska uprava zadarska

Noćas u Istri teško ozlijeđen 19-godišnjak. Pretukla ga dvojica