in

Još jedna cyber prevara u Istri: Umjesto da zaradi od prodaje računala, mladić ostao bez velikog iznosa novca

Ilustracija - Photo: Željko Lukunić/PIXSELL

Umjesto da na račun dobije više stotina eura za prodaju računala, mladiću je s računa skinut novac

Pazinska policija istražuje slučaj prijevare prilikom prodaje računala putem interneta. Naime, 25-godišnjak je prijavio kako je na internetskom oglasniku objavio prodaju stolnog računala te je dogovorio prodaju s jednom osobom. Daljnju komunikaciju nastavili su putem aplikacije za razmjenu poruku te mu je nepoznati muškarac poslao poveznicu koja vodi na navodnu stranicu dostavne službe i zatražio je od 25-godišnjaka da mu dostavi podatke o bankovnom računu kako bi mu mogao uplatiti novac. Osim broja računa, mladić mu je dostavio i svoje osobne podatke, podatke o broju kartice, kao i CVV broj s poleđine kartice. Nakon toga dobio je poruku da su poslani podaci točni, ali nije zaprimio uplatu na račun, već je u kontaktu s bankom saznao da mu je s računa skinuto više stotina eura.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska savjetuje građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Podatke o bankovnim karticama, PIN broju i CVV broju, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama. Podsjećamo da je dovoljno dostaviti broj bankovnog računa (IBAN) da bi Vam netko uplatio novac, ne trebate dostavljati druge podatke.

O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.

Više o vrstama kibernetičkih prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost, saznajte na stranici Web heroj, objavila je istarska policija 31. siječnja 2024.

policija

Sukob radnika na gradilištu u Istri: Potukli se, jedan prijetio nožem, drugi ubojstvom

Foto Policijska uprava istarska

POREČ/PULA: Građani policiji predali pištolj i streljivo