in

Martinje na hrvatskim cestama: Rekorderu izmjereno 4,17 promila

Ilustracija MUP

Na području Republike Hrvatske utvrđeno je ukupno 1.438 prekršaja u prometu u noći s 11.-og na 12. studeni

Policija je svoje aktivnosti, posebice u noćnim satima, dodatno usmjerila na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Provedenom kontrolom na Martinje, utvrđeno je ukupno 1.438 prekršaja od čega izdvajamo:

 • 137 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola od 4,17 g/kg u PU Brodsko – posavskoj,
 • 410 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u PU Vukovarsko – srijemskoj – 199 km/h,
 • 199 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
 • 105 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU Zagrebačkoj; njih 30. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine također je PU Zagrebačka sa 67 takvih prekršaja kao i kod prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje (20 prekršaja te vrste). Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači u PU Zadarskoj, njih 33.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina (38 prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg – kod njih 23, a koja je ujedno i najčešće izmjerena koncentracija alkohola tijekom ove akcije. Kod 21-og vozača izmjerena je koncentracija od 1,51 g/kg ili više.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su usmjerene i prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 13 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu, a koje su počinile 14 teških prekršaja, od čega najviše: upravljanje prije stjecanja prava – 6; nedopuštena koncentracija alkohola – 4, upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 3 te 1 – odbijanje testiranja na drogu. Iz tog razloga jedan vozač je zadržan u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv devet vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti, posebice alkoholiziranost vozača u prometu nastavlja i tijekom ovog vikenda.

Pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

 • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
 • koristite javni prijevoz,
 • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
 • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
 • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
 • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
 • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
 • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
 • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan
 • dodatni savjeti za sigurnu vožnju, posebice za mopediste i motocikliste (PDF)

Odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama vezane uz vožnju pod utjecajem alkohola (PDF)

Izvor MUP – Ravnateljstvo policije

korona covid

Nedjelja: Nažalost još jedna osoba preminula, više izliječenih nego novozaraženih

Marija Gavran

Dobra vijest: MARIJA GAVRAN iz Marića kod Kanfanara pronađena