in

Motociklist udario pješaka na pješačkom prijelazu

Ilustracija MUP - Pješački prijelaz

Budući da je ovo druga prometna nesreća ovog tjedna u kojoj je na pješačkom prijelazu teže ozlijeđen pješak, policija upozorava na ovu ranjivu kategoriju sudionika u prometu

Jedna je osoba teško ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 19.40 sati u Puli. Nesreća se dogodila kada je maloljetni hrvatski državljanin upravljao motociklom Yamaha, pulske registarske oznake, kolnikom Ulice Veruda. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Ljudevita Posavskog, vozač motocikla se pješačkom prijelazu nije približavao dovoljnom sigurnosnom brzinom da se može pravovremeno zaustaviti, uslijed čega je udario u 61-godišnjeg pješaka koji je prelazio kolnik preko obilježenog pješačkog prijelaza.

Ozlijeđeni pješak je prevezen u pulsku bolnicu, gdje je utvrđeno da je teže ozlijeđen. Protiv vozača motocikla se zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava u redovnom postupku.

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, Policijska uprava istarska apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:

  • Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik!
  • Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz!
  • Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu!

Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:

  • Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika!
  • Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga!
  • Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom!
  • Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja!
  • Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila!

LETAK ”Poštujući propise uvijek stižem”

poreč stari grad panorama iz zraka

TZ Poreč otvorio natječaj za sufinanciranje manifestacija

Pronađen i drugi kradljivac novčanika