in

Na Ipsilonu kod Baderne 79-godišnjak vozio u suprotnom smjeru – i izazvao nesreću

Foto PU istarska

Zbog vožnje u krivom smjeru protiv 79-godišnjeg muškarca se pokreće prekršajni postupak

Jučer, 16. rujna oko 6,35 sati, policija je zaprimila dojavu  o vožnji vozila u suprotnom smjeru na dionici autoceste A9 iz pravca Baderne prema čvoru Medaki. Utvrđeno je da se 79-godišnjak automobilom Škoda, pulske registarske oznake vožnjom u kontra smjeru prilikom mimoilaženja ugrozio promet iz suprotnog smjera odnosno 38-godišnjeg njemačkog državljanina koji je upravljao automobilom  na kojem je vukao kamp prikolicu. Njemački državljanin je u cilju izbjegavanja sudara, skrenuo u desno te udario u stablo i ogradu. Nakon što je izazvao prometnu nesreći, vozač Škode se udaljio s mjesta nesreće. Nedugo nakon toga policijski službenici su na čvoru Baderna zatekli 79-godišnjeg vozača te će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Vožnja u suprotnom smjeru zasigurno je jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti te vrlo često takav prekršaj rezultira prometnim nesrećama i stradanjima osoba. Razlog vožnje u suprotnom smjeru na autocestama najčešće je povezan s nepažnjom i nedostatnom koncentracijom (premorenost, neiskustvo u vožnji autocestom, alkohol i dr.) vozača prilikom uključivanja na kolnik prometnice, a znatno rjeđe se radi o nepoznavanju prometne signalizacije ili samim nedostacima prometne signalizacije.

Savjeti za vozače koji primijete vozilo u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:

  • Brzinu kretanja vozila smanjiti na 40 km/h
  • Koristiti samo desnu prometnu traku, ne koristiti traku za pretjecanje (ne koristiti krajnju lijevu prometnu traku),
  • Ne koristiti traku za zaustavljanje vozila u nuždi koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe)
  • Zabranjuje se pretjecanje vozila.

Upozoravamo vozače da prilikom uključivanja na autocestu obrate pozornost, te da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, da ne vrše polukružno okretanje kako se ne bi kretali u suprotnom smjeru na autocesti i kako ne bi došlo do prometnih nesreća i neželjenih posljedica.

Također,  policija podsjeća vozače da je člankom 49. Zakona o sigurnosti prometna na cestama predviđeno slijedeće:

  • Na cesti s kolnikom za promet vozila u oba smjera na kojem postoje tri prometne trake, vozač se ne smije vozilom kretati prometnom trakom koja se nalazi uz lijevi rub ceste u smjeru kretanja vozila.
  • Na cesti na kojoj su kolničke trake fizički odvojene jedna od druge, na cesti s kolnikom za promet u oba smjera na kojem postoje najmanje četiri obilježene prometne trake kao i na cesti s kolnikom za promet vozila samo u jednom smjeru, vozač se ne smije vozilom kretati kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom ili zabranjenom smjeru.
  • Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se na cesti s kolnikom za promet u oba smjera, na kojem postoje tri prometne trake, kreće prometnom trakom koja se nalazi uz lijevi rub ceste u pravcu kretanja vozila.
  • Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom kreće suprotno odredbama stavka 2. ovoga članka.
  • Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila kreće kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom ili zabranjenom smjeru.

Donosimo raspored tretiranja biljaka na području Poreča

U porečkoj NOVOJ VASI uhvaćen diler