in

Na Istarskom ipsilonu vozio u suprotnom smjeru!

Prometna je policija jučer oko 17,20 sati na autocesti A8 Istarskog ipsilona zaustavila automobil Renault, pulske registarske oznake, kojim je u suprotnom zabranjenom smjeru upravljao 57-godišnjak, a kretao se iz smjera Žminja prema Kanfanaru. Policijskim postupanjem utvrđeno je da je muškarac upravljao automobilom dok mu je izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije. Zbog  vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja, 57-godišnjak je uhićen i doveden u posebne prostorije policijske postaje. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, podnosi optužni prijedlog.

Predviđena novčana kazna za kretanje u zabranjenom/suprotnom smjeru je od 2.000 do 5.000 kuna, zabrana upravljanja određenom kategorijom vozila od 3 mjeseca, te 2 negativna boda.

U prometu svatko može pogriješiti! Namjerno ili nenamjerno. Posljedice takvih pogrešaka mogu biti bezazlene, nažalost, često i ozbiljne. No, ovakve vožnje na autocestama i to u suprotnom smjeru rezultiraju frontalnim sudarima uz velike brzine vožnje, katastrofalnim posljedicama, najčešće pogibijama, jer pri tome ne pomažu niti pojasevi niti zračni jastuci u vozilima niti vještine izbjegavanja nesreća!

Policija upozorava kako postupiti  ako vam se dogodi da ste ušli na autocestu u pogrešan smjer:

-NE vozite u desnu stranu! NE okrećite se na autocesti! Ne vozite unatrag!

-Onoga trenutka kada ste vidjeli svjetla vozila iz suprotnog smjera ODMAH skrećite u lijevu stranu na traku za zaustavljanje u nuždi (za vozila iz suprotnog smjera)!

-Ako uz traku za zaustavljanje postoji travnata bankina pomaknite vozite što više NA TRAVU! Uključite lijeve pokazivače smjera! Stanite! Isključite motor! Tamo ste najsigurniji – ako se uopće može govoriti o sigurnosti u takvoj situaciji. Uključite kratka – dnevna svjetla (ako ne vozite s uključenim svjetlima). Uključite sve pokazivače smjera! Što prije van iz automobila i obucite žuti reflektirajući prsluk! Udaljite se od automobila!


-Nazovite 112 ili 192 i recite što se dogodilo. Ne ustručavajte se zvati policiju. Manja je šteta platiti kaznu za pogrešku koju ste učinili nego izgubiti život ili nekoga doživotno unesrećiti.

-Dok čekate policiju da vas na siguran način izvede s autoceste možete davati znakove upozorenja vozilima koja dolaze ususret. Ali pazite to može biti jako opasno!! Činite to oprezno, s  ruba ceste – sa zelenog pojasa!

Savjeti za vozače koji primijete vozilo u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:

-brzinu kretanja vozila smanjiti na 40 km/h

-koristiti samo desnu prometnu traku, ne koristiti traku za pretjecanje (ne koristiti krajnju lijevu prometnu traku),

-ne koristiti traku za zaustavljanje vozila u nuždi koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe)

-zabranjuje se pretjecanje vozila.

Djevojka pokrala muškarca, a zatim se otišla voziti njegovim autom

Prevario državu i poslovnog partnera za 15 milijuna kuna