in

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: U 25 godina u Istri ubijene 22 žene, a 17 su bile žrtve pokušaja ubojstva

Foto PU istarska

U Puli je danas predstavljen preventivni projekt Lily te su u zrak pušteni crni baloni u spomen na sve ubijene žene u Hrvatskoj – U posljednjih 25 godina na području PU istarske ubijene su 22 osobe ženskog spola, a 17 žena bile su žrtve pokušaja ubojstva.  

Foto PU istarska

Uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 22. rujna, u spomen na tragični događaj od 22. rujna 1999. godine, kada je Mate Oraškić na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njenu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu – Lily Hvalec, a teško ozlijedio djelatnicu suda Stanku Cvetković, danas je u Puli održan prigodni program, u okviru kojeg je PU istarska predstavila preventivni projekt ”Lily”.

U organizaciji Sigurne kuće Istra, s Foruma je u 10 sati krenuo tradicionalni mimohod u kojem su sudjelovali predstavnici policije, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh-Belci, predstavnici udruga, učenici i brojni građani, koji su nosili crne balone i transparente s porukama, a potom je na  Trgu Portarata uslijedilo predstavljanje projekta ”Lily”, kojem je nazočio načelnik PU istarske Božo Kirin sa suradnicima.

Foto PU istarska

Riječ je o nacionalnom multimodularnom preventivnom projektu Ministarstva unutarnjih poslova i partnera, koji je usmjeren na senzibilizaciju javnosti o važnosti prevencije nasilja nad ženama, odnosno na promicanje svijesti o važnosti života bez nasilja, važnosti rodne jednakosti i ravnopravnosti. Projekt sadrži brojne komponente i provodi se sustavno – od edukacija stručnjaka, suradnje s organizacijama civilnog društva, do niza kampanja kojima je cilj na svim razinama podizati svijest o štetnim posljedicama nasilja, kako na pojedinca, tako i na širu društvenu zajednicu.

Nakon što su glumci INK-a Pula na Portarati pročitali potresne priče o nasilju, djelatnici Interventne jedinice policije Pula izveli su vježbu ”Reagiraj”, a potom su zajedno s dramskim umjetnicima izveli prikaz tehnika samoobrane ”Jaka sam”. Manifestacija je završila puštanjem u zrak crnih balona, koji simbolično predstavljaju sve žene koje su na području Hrvatske ubili njihovi nasilni partneri.

U posljednjih 25 godina na području PU istarske ubijene su 22 osobe ženskog spola, a 17 žena bile su žrtve pokušaja ubojstva.

Najveći broj osoba ženskog spola usmrtili su njihovi bračni partneri ili osobe s kojima su u srodstvu. Ubijeno je osam supruga, tri izvanbračne supruge, jedna bivša izvanbračna supruga, jedna majka, jedna šogorica i njezina beba (nećakinja počinitelja).

Žrtve ubojstva bile su još dvije žene koje s počiniteljima nisu bile u obiteljskom odnosu. Tako je usmrćena jedna ženska osoba koja je bila djevojka počinitelja te jedna prijateljica, dok pet ubijenih žena nije bilo u srodničkom ili drugom odnosu s počiniteljem.

Prošle je godine na području PU istarske evidentirano 337 kaznenih djela s elementima nasilja među članovima obitelji, a u 285 slučajeva žrtve su bile žene. Što se tiče prekršaja, policija je intervenirala u 340 slučajeva povodom dojava o nasilju u obitelji, od čega su muškarci počinili 243 prekršaja. Statistički podaci za ovu godinu pokazuju pad problematike pa je tako u prvih šest mjeseci evidentirano 42% manje kaznenih djela među članovima obitelji i 16% manje prekršaja.

PU istarska je današnju manifestaciju provela u partnerstvu sa Županijskim timom Istarske županije za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelj i Sigurnom kućom Istra te u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Istarske županije, organizacijama civilnog društva s područja Istre i učenicima škola.

Za nasilje nema opravdanja! Pozivamo sve žene koje trpe nasilje da se obrate policiji i potraže pomoć, a građane da o svakom obliku nasilja obavijeste policiju na broj 192, priopćila je Policijska uprava istarska.

POREČ: Ukrao gorivo iz radnih strojeva na gradilištu kod Mihatovića

Hrvatska policija dobila prvu policajku-ronioca – ALESANDRU VARELIJA iz pulske Interventne jedinice!