in

Hrvatska policija dobila prvu policajku-ronioca – ALESANDRU VARELIJA iz pulske Interventne jedinice!

Foto MUP

Prošlo je više od stotinu godina od kada je prva žena dobila značku i policijske ovlasti. Iako su se kroz povijest morale izboriti za svoja prava i jednako tretiranje u službi, danas policijske službenice ravnopravno obavljaju sve policijske poslove kao i njihovi muški kolege. Dokaz tome je i činjenica da će hrvatska policija dobiti prvu ženu ronioca, a ona je Alesandra Varelija, policijska službenica Interventne jedinice policije iz Pule.

Naime, ovog se tjedna, od 16. do 21. rujna, u Roniteljskom centru u Kovčanju na Malom Lošinju, održava početnički tečaj ronjenja u organizaciji Zapovjedništva interventne policije i u suradnji sa Zapovjedništvom specijalne policije MUP-a. Tečaj Open Water Drive održava se u sklopu redovnih aktivnosti interventne policije, a na njemu sudjeluje dvoje pripadnika Interventne jedinice policije iz Pule, Alesandra Varelija i Dragan Ždralović.

Tečaj vodi iskusni instruktor ronjenja Tihomir Pelesk iz interventne jedinice PU koprivničko-križevačke, koji je zadovoljan činjenicom da prvi put otkada se provodi ova vrsta tečaja na njemu sudjeluje i  jedna policijska službenica, priopćila je PU istarska.

Alessandra Varelija 34-godišnja je policijska službenica koja u policiji radi 12 godina, od čega posljednjih godinu dana u interventnoj policiji. Supruga i majka dvoje djece, uz svakodnevne poslovne i obiteljske obaveze, ima vremena i za sportske aktivnosti.

Prije 15 godina završila je tečaj ronjenja, a kada joj se ukazala prilika da svoje vještine ronjenja upotrijebi i u poslovne svrhe, uz podršku zapovjednika Interventne jedinice policije Pula Dragana Brunjaka, upućena je na tečaj te će po završetku obuke biti spremna za profesionalno ronjenje kao prva žena iz redova interventne policije, ali i općenito hrvatske policije.

Kada je riječ o ronjenju valja naglasiti da je to zasigurno jedna od najsloženijih aktivnosti u opisu poslova interventne policije, u kojoj sada sudjeluju i žene. To je pokazatelj kako nakon savladavanja ove zahtjevne aktivnosti nema prepreka za žene u policiji kod obavljanja bilo koje druge zadaće, izvijestila je policija.

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: U 25 godina u Istri ubijene 22 žene, a 17 su bile žrtve pokušaja ubojstva

Za igralište u BUIĆIMA Poreč dobio 129 tisuća bespovratnih kuna