in

“Nasamaren” Istrijan: Slušao savjete ”brokera” pa u dvije godine ostao bez puno novaca

Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija
Slika /2021/investicijske prijevare copy.jpg
Ilustracija MUP – PU istarska

Policija upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara da se dobro informiraju prije bilo kakvih ulaganja

Pulska policija zaprimila je prijavu 62-godišnjaka koji je prevaren prilikom ulaganja. Naime, muškarac je od siječnja 2021. do ožujka 2023. godine postupao po savjetima osoba koje su se predstavile kao brokeri tvrtke iz Njemačke koja se bavi trgovanjem naftom, plinom i bitcoinom na međunarodnom financijskom tržištu.

Nepoznate osobe tražile su od njega da uplaćuje novac na račune prema njihovim nalozima, što je oštećeni i učinio pa je tako u dvije godine uplatio više tisuća eura na račune nekoliko banaka sa sjedištem u Estoniji, a navedene uplate prezentirali su mu kao ulaganja te plaćanje poreza i brokerskih naknada.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljima.

Policijska uprava istarska upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Ukoliko se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima. Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtve prijevare.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati. 

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku. Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji, objavila je istarska policija 27. lipnja 2023.

Prometnom recidivistu u Istri oduzet automobil: Uhvaćen, jer se u njega zabila biciklistica

Foto TZ Poreč

Poreč ostvario milijunto noćenje dva dana ranije u odnosu na lani