in

Novogodišnja noć u Istri: Tučnjave i narušavanje javnog reda u Bašaniji, Ližnjanu i Puli

Foto - Ilustracija MUP

Novogodišnja noć protekla je mirno te nisu zabilježeni događaji koji bi narušili stanje sigurnosti na području Policijske uprave istarske

Foto: Ilustracija

Policijski službenici diljem Istre poduzimali su mjere u cilju sprječavanja protupravnih ponašanja pa tako nisu zabilježeni događaji koji bi u većoj mjeri uznemirili građane niti stradavanja u prometu. Sva javna okupljanja protekla su u redu, a iako su građani staru godinu ispratili s vatrometima, nitko nije ozlijeđen prilikom korištenja pirotehnike.

Tijekom noći zabilježena su tri narušavanja javnog reda i mira, dva na području Pule i okolice te jedno u Umagu. U Puli je priveden 47-godišnjak koji je Trgu Portarata oko 22.55 sati u vidno alkoholiziranom stanju vikao i naguravao druge građane te je odgurnuo i djelatnicu zaštitarske tvrtke koja ga je upozorila na ponašanje. U Ližnjanu su se oko 2.30 potukli 32-godišnjak i 39-godišnjak te su ih policijski službenici uhitili, dok su se u isto vrijeme u Bašaniji posvađali 42-godišnji slovenski državljanin i 42-godišnji državljanin Kameruna. Muškarci su se prilikom naguravanja uništili inventar u dvorištu, a s protupravnim ponašanjem nastavili su i nakon dolaska policijskih službenika. Budući da nisu postupili po naredbama policije i nastavili su s vikom i fizičkim sukobom, policijski službenici su ih uhitili. U događaju je slovenski državljanin lakše ozlijeđen, dok je državljanin Kameruna odbio liječničku pomoć. Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, policija će protiv svih pet muškaraca podnijeti optužne prijedloge nadležnom sudu.

Što se tiče stanja sigurnosti u cestovnom prometu, zabilježena je samo jedna prometna nesreća s materijalnom štetom na području Umaga.

Budući da su građani poslušali savjete policije vezano za rukovanje pirotehnikom i time podržali tradicionalnu preventivnu akciju ”Mir i dobro”, kojoj je cilj spriječiti teže posljedice koje mogu nastati zbog  neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima i zlouporabom vatrenog oružja, na području Istre nije bilo ozljeđivanja prilikom uporabe pirotehnike. Zabilježeno je jedno oštećenje vrata i prozora na kući u Galižani zbog upotrebe pirotehničkih sredstava, dok je u Puli netko bacio pirotehničko sredstvo u kontejner te je izbio manji požar.

Policijska uprava istarska zahvaljuje onima koji su pridonijeli da novogodišnja noć protekne u povoljnom ozračju te svim građanima i turistima koji borave na našem području želi sretnu i sigurnu 2023. godinu!

CARINSK IGAT SLOBODAN ŠENGEN SCHENGEN

ŠENGEN U POREČU: Carinski gat otvoren za javnost uz feštu i marendu za sve

foto grad pula noya bilali poreč prva beba

Prva beba rođena u 2023. je Noya iz Poreča. Porod počeo u vozilu hitne!