in

Novogodišnji vikend na cestama: Vozačima velike kazne zbog droge i alkohola

Foto Policijska uprava primorsko-goranska

Policijski službenici su i proteklog vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju smanjenja stradavanja u prometu

U dane vikenda, od 30. prosinca do 1. siječnja, na području PU istarske evidentirano je 11 prometnih nesreća. U dvije prometne nesreće ozlijeđene su tri osobe, dok je u preostalih devet prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. Alkohol kao uzrok nesreće evidentiran je u dvije prometne nesreće (najveća utvrđena koncentracija alkohola sudionika nesreće iznosila je 1.20 promila).

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 416 vozača i vozila, a iz prometa je isključeno 18 vozača i osam vozila. Utvrđeno je ukupno 130 prekršaja, od kojih 63 prekršaja nepropisne brzine, 10 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, devet prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, šest prekršaja odbijanja ispitivanja poradi utvrđivanja prisutnosti droga, šest prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje te 36 ostalih prekršaja.

Prometna je policija 30. prosinca oko 16.20 sati na kolniku Medulinske ceste u Puli zaustavila i kontrolirala 33-godišnjeg državljana Bosne i Hercegovine koji je upravljao teretnim automobilom Fiat, pulske registracijske oznake. S obzirom je vozač pokazivao znakove da se moguće nalazi pod utjecajem opojnih droga, ponuđeno mu je preliminarno testiranje na opojna sredstva, koje je izričito odbio. Vozač je isključen iz prometa te mu je određena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna i zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na teritoriju Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca.

Pulska je policija istoga dana oko 23.35 sati u Ulici Bože Gumpca zaustavila i kontrolirala osobni automobil Mazda, pulske registracijske oznake, kojim je upravljao 33-godišnjak. Policijski službenici utvrdili su kako vozač upravlja automobilom za vrijeme dok mu je na snazi zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije, a također mu je i ponuđeno testiranje na prisutnost droga u organizmu, što je izričito odbio. Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, muškarcu su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 20.000 kuna i zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 9 mjeseci, objavila je Policijska uprava istarska.

Foto Policijska uprava istarska - ilustracija

Požar u Gornjim Babićima u Umagu. Prijava protiv vlasnika kuće

plovanija rampa granica schengen šengen

SCHENGEN: Istra ostala bez 10 graničnih prijelaza