in

Požar u Gornjim Babićima u Umagu. Prijava protiv vlasnika kuće

Foto Policijska uprava istarska - ilustracija

Prepustite čišćenje dimnjaka stručnim osobama kako ne bi došlo do požaraPolicija podsjeća građane da se dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura zbog korištenja sustava grijanja povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidomUmaška je policija 1. siječnja oko 21.30 sati zaprimila dojavu o požaru kuće u Gornjim Babićima. U događaju nitko nije ozlijeđen, a dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja utvrđeno je kako je požar izbio uslijed zapaljenja dimovodnog kanala. Požar su lokalizirali, a oko 1 sat u noći i ugasili umaški vatrogasci. Provedenim izvidima utvrđeno je kako je 65-godišnjak sam održavao dimnjak te se protiv njega, radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, podnosi obavijest Odjelu inspekcije Službe civilne zaštite Pazin.

Policijska uprava istarska podsjeća građane da se dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura zbog korištenja sustava grijanja povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom.

Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Što se tiče dimnjaka, redoviti pregled potrebno je obaviti barem jednom godišnje, također od strane ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.

Također savjetujemo slijedeće:ne palite krute energente u kućištima za gorivo, prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari),očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata te stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta, provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem, peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade, plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali,ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin.

Obavezno pozovite dimnjačara: ukoliko dimnjak dobro ”ne vuče”, kada se u prostoriji glatke površine orošavaju – vlaže (moguće je da se radi o povratu dimnih plinova),ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, takav problem može biti povezan s dimnjakom, ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.

Zapamtite, samo ispravno izveden sustav grijanja je onaj koji se može koristiti na siguran i pouzdan način.

Izvor Policijska uprava istarska

EFH Euro Poreč 2018_Tea Štokovac -Žatika

Hrvatska rukometna reprezentacija u Poreču igra protiv Makedonije i Izraela

Foto Policijska uprava primorsko-goranska

Novogodišnji vikend na cestama: Vozačima velike kazne zbog droge i alkohola