in

OBITELJSKO NASILJE U 2020. – Policija evidentirala 57 posto više kaznenih djela

U prva tri mjeseca ove godine MUP je evidentirao 2.055 prekršaja i 339 kaznenih djela obiteljskog nasilja, što je za 37 posto više prekršaja i za čak 57 posto više kaznenih djela nego u isto vrijeme 2019. godine, piše portal Reci.hr. U statistiku su ušli i prvi tjedni izolacije zbog pandemije COVID-19 te su stoga ove službene brojke prva potvrda upozorenja koja su stizala iz cijelog svijeta da će zbog karantene porasti broj žrtava obiteljskog nasilja.

I seksualno nasilje u porastu

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić potvrdila je da je i njezin ured u vrijeme izolacije zbog pandemije zabilježio povećan broj pritužbi za nasilje u obitelji i među partnerima. 

“Sukladno navedenom, a glede obiteljskog nasilja u doba borbe protiv epidemije virusa COVID-19, Pravobraniteljica je zatražila od odgovornih da se u sustav zaštite i suzbijanja od seksualnog i rodno utemeljenog nasilja ugradi i dodatna zaštita žena jer su žene, statistički gledano, bile ugrožena skupina po pitanju radnih prava, plaća i mirovina te izloženosti obiteljskom i seksualnom nasilju i prije epidemije. Stoga je epidemija ozbiljno zaprijetila dodatnim ugrozama ovoj kategoriji osoba, kako u ekonomskom smislu tako i u području izloženosti većem riziku od rodno utemeljenog nasilja”, piše u odgovoru Ureda Pravobraniteljice na upit portala Reci.hr o slučajevima obiteljskog i seksualnog nasilja proteklih mjeseci.

Podataka o seksualnom nasilju u vrijeme izolacije još nema, no da je ono u porastu dokazuju i službeni podaci prethodne godine. U 2019. zabilježeno je 55 posto više kaznenih djela spolnog uznemiravanja u odnosu na 2017. godinu, dok ih je u odnosu na 2018. bilo 20 posto više. U apsolutnim brojkama službena je statistika skromna – lani je prema njoj bilo ‘samo’ 59 takvih slučajeva, što znači da ih je u stvarnom životu, prema procjenama udruga koje se bave zaštitom žrtava, bilo barem deset puta više. Naime, istraživanja pokazuju da tek svaka deseta žrtva prijavi seksualno nasilje.

Cijeli članak pročitajte na Reci.hr.

policija nesreća ilustracija pixabay

Teška nesreća na Ipsilonu: Jedan poginuli, dvije ozlijeđene osobe, dionica zatvorena za promet

BEZ NOVOZARAŽENIH – I ovaj tjedan završavamo s dobrim vijestima