in

Opasnost na cesti: Jedan vozio pijan, dvojica odbila testiranje na droge. Kazna ukupno 35.000 kn

Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska

Nesavjesnim vozačima izrečene visoke novčane kazne i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije

Unatoč brojnim upozorenjima policije o potrebi poštivanja prometnih propisa, svakodnevno se u prometu evidentiraju vozači koji grubim kršenjem propisa ugrožavaju svoju, ali i tuđu sigurnost u prometu.

Policijski službenici Policijske postaje Pula 2. studenoga oko 1.10 sati na kolniku Carlijeve ulice zaustavili su i kontrolirali 33-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao osobnim automobilom Citroen, pulskih registracijskih oznaka te su mu ponudili test na prisutnost droga u organizmu koji je odbio. Vozač je isključen iz prometa te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Istoga dana oko 3.05 sati na Valdebečkom putu policijski službenici zatekli su vozilo Ford, pulskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 53-godišnji hrvatski državljanin. Obavljenom kontrolom utvrdili su kako vozač posjeduje 2.3 grama marihuane te su mu ponudili test na prisutnost droga u organizmu koji je odbio. Vozač je isključen iz prometa. Izrečena mu je novčana kazna od 15.000 kuna, ali i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Posljednji nesavjesni vozač u nizu zatečen je 3. studenoga oko 00.25 sati na kolniku Dobriline ulice dok je upravljao osobnim automobilom Renault, pulske registracijske oznake pod utjecajem alkohola od 1.88 promila. Policija je 29-godišnjaku izrekla novčanu kaznu od 10.000 kuna i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Policija upozorava da je upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Odbijanje testiranja na alkohol i droge je kažnjivo

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.

Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

-Stoga apeliramo na vozače da se ponašaju savjesno u prometu kako bi na taj način sačuvali svoju i tuđu sigurnost i spriječili neželjene posljedice, poručuju iz PU istarske.

masline ulike berba

VRSAR: Maslinaru ukrali tresač

Ilustracija - Olujno jugo i kiša u Opatiji. Photo: Goran Kovačić/PIXSELL

Pred nama brza promjena uz obilnu kišu i olujne udare vjetra