in

Pokušaj prijevare na internetu. Istrijanka htjela prodati mobitel. U zadnji tren se spasila od gubitka novca

Ilustracija - Foto Jan Vašek za Pixabay

Policija podsjeća građane da ukoliko im netko uplaćuje novac, dovoljno je da toj osobi pošalju svoj IBAN, bez drugih podataka s bankovne kartice

Rovinjska policija istražuje pokušaj prijevare prilikom prodaje mobitela. Naime, 41-godišnja žena je prijavila nepoznatog muškarca koja se javio da je zainteresiran za kupnju mobitela te je predložio da kupnju i plaćanje obave putem određene dostavne službe. Poslao je ženi poveznicu na kojoj je ona popunila svoje podatke – broj kartice, datum do kojeg kartica vrijedi i CVV broj te joj se pojavio podatak da treba potvrditi uplatu novca. Budući da je u međuvremenu član obitelji kontaktirao dostavnu službu, shvatili su kako se najvjerojatnije radi o prijevari te je žena kontaktirala banku kako bi blokirala bankovnu karticu i obustavila transakciju.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska savjetuje građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama. Podsjećamo, ako vam netko uplaćuje novac, dovoljno je da mu samo date svoj broj računa (IBAN). Nikakve druge podatke ne trebate dostavljati.

O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192, objavila je istarska policija 12. rujna 2023.

bicikliti romobil cesta promet

Istarska policija najavila novu akciju za zaštitu vozača romobila i biciklista

pješački prijelaz špadići novi podignuti listopad 2021

Istarska policija organizira akciju s ciljem zaštite pješaka