in

Policija nastavlja s pojačanim kontrolama korištenja sigurnosnog pojasa

Foto MUP

Policijski službenici ovog tjedna pojačano kontroliraju koriste li vozači i putnici u vozilima sigurnosni pojas

Policijski službenici Postaje prometne policije Pula prekjučer su od 9 do 14 sati proveli prometnu akciju ”Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela” te su tijekom akcije utvrdili ukupno 39 prekršaja, od čega 23 prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje, devet prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i sedam ostalih prekršaja.

Budući da se ovog tjedna provode pojačane aktivnosti u sklopu akcije ROADPOL-a u cilju povećanja svijesti o važnosti korištenja sigurnosnog pojasa, policijski službenici nastavit će s pojačanim nadzorom korištenja sigurnosnog pojasa kod vozača i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima.

Policija podsjeća da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za vozače i putnike koji nisu vezani sigurnosnim pojasevima propisana novčana kazna od 1.000 kuna, no pojas ne bi trebalo koristiti zbog straha od plaćanja novčane kazne, već zbog vlastite sigurnosti.

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila. U trenutku prometne nesreće, funkcija sigurnosnog pojasa je da zadrži vozača i putnike u sjedištima te time spriječi izlijetanje iz vozila ili udarce tijelom o unutrašnje dijelove vozila.

Kako bi sigurnosni pojasevi pružali što učinkovitiju zaštitu, trebaju imati tri točke vezivanja. Donji dio pojasa drži osobu u stražnjem dijelu sjedala i u vozilu, dok gornji dio pojasa onemogućava trupu osobe kretanje prema naprijed i raspoređuje sile udara preko prsnog koša. Svakako je bitno napomenuti da korištenje sigurnosnih pojaseva sprječava mogućnost težeg ozljeđivanja za 50 posto.

Kada se vozilo kreće, zajedno s njim kreću se i sve osobe i predmeti u vozilu. Kada se vozilo sudari s drugim vozilom ili objektom na cesti ili uz cestu (npr. drvo, ograda, stup električne rasvjete), ono se naglo zaustavlja. Međutim, osobe i svi predmeti u vozilu nisu naišli na prepreku i stoga oni, poradi inercije, nastavljaju svoje kretanje u smjeru u kojem se vozilo kretalo. Osobe koje nisu vezane sigurnosnim pojasom udaraju dijelovima tijela u prednje vjetrobransko staklo (ukoliko se prevoze na prednjem sjedalu) ili u sjedalo suvozača (ukoliko se prevoze na stražnjim sjedalima). Ukoliko dođe do zanošenja i prevrtanja vozila, osobe koje nisu koristile sigurnosni pojas, udaraju u dijelove vozila ispred sebe, u bočne dijelove vozila, u predmete i druge osobe u vozilu te, u određenim slučajevima, mogu biti i izbačene iz vozila i stradati. Stoga, kako bi se i kretanje osoba u vozilu zaustavilo istovremeno s zaustavljanjem vozila i spriječilo njihovo stradavanje, treba koristiti sigurnosni pojas.

Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom.

maske maskice korona covid

U četvrtak u Istri malo novozaraženih i hospitaliziranih

Ilustracija Pixabay žena priroda zdravlje

Svjetski dan zdravlja obilježava se uz slogan „NAŠ PLANET, NAŠE ZDRAVLJE“