in

NOVIGRAD: U Karpinjanu uređen park za pse

Foto Grad Novigrad

Od sredine travnja do početka ovog lipnja, uz šetnjicu u Karpinjanu trajali su radovi na uređenju gradskog parka za pse. Početkom lipnja dovršeni su posljednji radovi u parku i posijana je trava, te park poprima svoj planirani izgled i uskoro će biti potpuno otvoren za korištenje. 

Prostor za lokaciju parka nalazi se odmah uz poznatu novigradsku šetnjicu u Karpinjanu. Pri radovima u parku, poštivala se postojeća konfiguracija tla, te se postojeća čistina između stabala iskoristila za dodatni sadržaj koji će oplemeniti ovu zelenu novigradsku zonu, poznatu svim šetačima i vlasnicima pasa.

Park za pse prostire se na nešto više od 350 kvadratnih metara i opremljen je svime što je potrebno kako bi boravak pasa i njihovih vlasnika u njemu bio ugodan i siguran. Ograđen je panelnom ogradom, te opremljen spravama i poligonima za treniranje poslušnosti, pa vlasnici mogu učiti svoje pse razne trikove ili jednostavno uživati u dinamičnoj igri.

Osim opreme za pse, park uključuje i zone s klupama za druženje vlasnika, postavljene su kante za smeće, javna rasvjeta i fontana za vodu. Uz mali foto-kutak na ulazu u park, postavljena je i ploča s pravilima ponašanja u parku, kako bi podsjetili sve vlasnike da se brinu o održavanju čistoće u parku, te da u park ne dolaze s kujama u tjeranju i psima koji nisu cijepljeni ili socijalizirani.

Ugovorena vrijednost radova na izgradnji i opremanju parka za pse je oko 42tisuće Eura s PDV-om, a projekt je sufinanciran u iznosu od 29.350,45 € (od čega 26.415,41 € EU, 2.935,04 € RH) kroz natječaj LAG -a Sjeverna Istra za tip operacije 7.4. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

Po dostupnim podacima, gotovo polovica kućanstava u Hrvatskoj danas posjeduje kućnog ljubimca, bilo psa, mačku ili manje životinje. Prema istraživanju GFK iz 2017. u Hrvatskoj je gotovo 380.000  pasa koji su kućni ljubimci, a čije je zdravlje i zadovoljstvo vrlo važno za njihove vlasnike. No sve je veći broj i gostiju koji svoj odmor u Novigradu provode u društvu svojih četveronožnih članova obitelji, pa će im ovaj dodatni sadržaj omogućiti još ugodnije vrijeme s obitelji.

NE DIRAJ

Istarska policija upozorava: Izbjegnimo stradavanje djece u vozilima zbog dehidracije

štrajk vrsar

Štrajk u vrtiću u Vrsaru i Funtani završio: Odgajateljice se vratile na posao