in

Policija u akciji uhvatila čak 37 vozača koji su telefonirali u vožnji

Budući da su rezultati akcije pokazali da i dalje velik broj vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, policija ponovno upozorava da je uz alkohol, brzinu i nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela jedan od glavnih uzročnika najtežih prometnih nesreća

Foto: Ilustracija

Kao što je i najavljeno, djelatnici Postaje prometne policije Pula su jučer od 9 do 14 sati proveli akciju nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela. U svega pet sati akcije policijski službenici utvrdili su ukupno 47 prekršaja, od čega čak 37 prekršaja nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje, sedam prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i tri ostala prekršaja.

Budući da su rezultati akcije pokazali da i dalje velik broj vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, policija ponovno upozorava da je uz alkohol, brzinu i nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela jedan od glavnih uzročnika najtežih prometnih nesreća.

Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.

Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

DOPUŠTENO:

  • razgovor samo ako je u potpunosti handsfree
  • navigacija dopuštena samo ako se mobitel nalazi na držaču
  • za volanom samo ako je auto parkiran i ugašen 

NEDOPUŠTENO:

  • svaki vid hand-held korištenja mobitela tijekom vožnje
  • korištenje na semaforu ili koloni
  • biciklistima hand-held korištenje mobitela dok voze

korona covid ilustracija

Istra – U srijedu 31 novozaražena osoba i ukupno 261 aktivan slučaj

POREČ: Čelnici Galije i ISU-a pozivaju umirovljenike na cijepljenje