in

Policija u akciji utvrdila: Velik broj prekršaja korištenja mobitela u vožnji

Foto Policijska uprava istarska

Policijski službenici su tijekom prometne akcije utvrdili najviše prekršaja nepropisnog korištenja mobitela te stoga ponovno upozoravamo vozače da ne koriste mobitel tijekom vožnje

Kao što je bilo i najavljeno, djelatnici Postaje prometne policije Pula jučer su od 8 do 13 sati proveli preventivno – represivnu akciju nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje.

Tijekom trajanja akcije policijski službenici utvrdili su ukupno 31 prekršaj, od čega 17 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 12 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i dva prekršaja nepropisnog parkiranja vozila.

Budući da su policijski službenici tijekom trajanja prometne akcije utvrdili najviše prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje, uz raznolike isprike građana, poput ”samo sam uzeo mobitel da vidim tko me zove” ili ”javila sam se samo na trenutak jer je bilo hitno”, ponovno podsjećamo da je nepropisna uporaba mobitela jedan od tzv. četiri ubojice u prometu.

Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.

Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

DOPUŠTENO:

  • razgovor samo ako je u potpunosti handsfree
  • navigacija dopuštena samo ako se mobitel nalazi na držaču
  • za volanom samo ako je auto parkiran i ugašen 

NEDOPUŠTENO:

  • svaki vid korištenja mobitela tijekom vožnje na način da se mobitel drži u ruci
  • korištenje na semaforu ili u koloni.

ne objavljuj

U jednom danu 4 naleta na divljač – u Poreču, Rakotulama, Kaldaniji i Lupoglavu

Foto Policijska uprava istarska - Edukacija na sajmu u Žminju

ŽMINJ: Policija educirala građane kako da zaštite svoju imovinu a noniće da se čuvaju prevaranta