in

ŽMINJ: Policija educirala građane kako da zaštite svoju imovinu a noniće da se čuvaju prevaranta

Foto Policijska uprava istarska - Edukacija na sajmu u Žminju

Policijska uprava istarska je i u ove proljetne dane kroz kampanju „Zaštitimo svoj dom“ nastavila provoditi aktivnosti u cilju prevencije kaznenih djela teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove te kaznenih djela prijevare u sklopu preventivnog projekta „Policija poručuje: zaštitimo naše noniće“. Tako su jučer policijski službenici educirali građane o samozaštitnom ponašanju na mjesečnom sajmu u Žminju.

Policijski službenici su na info-punktu nazočnim građanima dijelili edukativne letke u kojima se nalaze upute kako mogu zaštititi svoje domove od provala. Brojni zainteresirani Žminjci i njihovi gosti pokazali su veliki interes za vlastitu sigurnost, sigurnost članova obitelji i njihove imovine i izrazili zadovoljstvo nazočnošću policijskih službenika na njihovom području, nakon čega su sa zanimanjem poslušali neposredne savjete policijskih službenika o samozaštitnom ponašanju:
prilikom svakog napuštanja doma, pa i onog najkraćeg, zaključavajte ulazna vrata kuće,
zatvarajte prozore ili balkonska vrata,
ključeve ne ostavljajte na dostupnim mjestima,
ukoliko ste u mogućnosti, senzorskim svjetiljkama osvijetlite unutrašnjost i vanjske dijelove kuće,
ugradite protuprovalna vrata i alarme, sigurnosne lančiće i drugu zaštitnu opremu,
održavajte dobrosusjedske odnose i razmjenjujte informacije o događajima u susjedstvu jer su susjedi ipak najjeftinija zaštita.

Osim o zaštiti od provala u kuće i stanove, policijski službenici građanima su govorili i o zaštiti od krađa bicikala te zaštiti od provala u automobile.

Građane su također savjetovali kako se zaštiti od prijevara na kućnom pragu i upoznali sa najčešćim trikovima kojima se prevaranti služe kako bi ušli u njihove domove. Posebno stariju populaciju pozvali su na oprez prilikom komunikacije sa nepoznatim osobama putem telefona i na kućnom pragu te su ih uputili na savjetovanje sa osobom od povjerenja prije poduzimanja bilo kakvih aktivnosti na njihovu štetu.

Policijska uprava istarska će nastaviti s provođenjem preventivnih aktivnosti tako da će se slični info-punktovi organizirati i u drugim gradovima na području Istre.

Foto Policijska uprava istarska

Policija u akciji utvrdila: Velik broj prekršaja korištenja mobitela u vožnji

Sajam AgroTerra Istra u Pazinu

Zbog sajma AgroTerra Istra u Pazinu: Obavijest o regulaciji prometa i parkiralištima