in

POREČ: Dijete na biciklu bez kacige sudarilo se s automobilom

Ilustracija - Foto Markus Spiske za Pixabay

Jučer oko 17 sati u Vrvarima kraj Poreča dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđeno dijete.

Nesreća se dogodila kada je dijete upravljalo biciklom kolnikom Ulice Ladonja bez kacige na glavi. Dolaskom do raskrižja sa Školskom ulicom dijete je oduzelo prednost prolaska osobnom vozilu te se sudarilo s automobilom Renault, pulske registracijske oznake, kojim je upravljala 57-godišnjakinja.

U nesreći je ozlijeđen dijete na biciklu te je prevezeno u pulsku bolnicu, a težina ozljeda zasad nije poznata. Policija nastavlja utvrđivati okolnosti prometne nesreće.

Kako bi se spriječilo stradavanje djece u prometu, Policijska uprava istarska apelira na roditelje da se pobrinu za sigurnost svoje djece prije nego što ih puste da samostalno sudjeluju u prometu.

Policija upozorava roditelje i druge osobe koje brinu o djeci da prije navršenih devet godina ne puštaju dijete samo na biciklu na javnu prometnu površinu. Dijete ovog uzrasta sposobno je voziti se biciklom samo u kontroliranim prometnim uvjetima, dakle na igralištima, u parkovima i zonama smanjenog prometnog protoka jer njegove ishitrene reakcije mogu biti tragične po njega samog, ali i za ostale sudionike u prometu.

Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, dok druga djeca s navršenih devet godina smiju upravljati biciklom na cesti samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Podsjećamo da osobe mlađe od 16 godina tijekom vožnje na biciklu obavezno moraju imati kacigu na glavi, a preporuka je i da stariji vozači bicikla također nose kacigu je ona čuva glavu i štiti prilikom pada s bicikla.

Roditelji, osvijestite svoju djecu o važnosti korištenja zaštitne kacige tijekom vožnje bicikla. Vodite računa o tome da ste najveći primjer svojoj djeci te da onako kako se vi ponašate u prometu, ponašat će i vaša djeca. Stavite i sami kacigu kada vozite bicikl i budite pravi primjer svojoj djeci, objavila je istarska policija 20. travnja.

Policijska postaja Buje - Foto MUP

Biraju se načelnici policijskih postaja Umag-Buje i Pazin-Buzet

policija mup ilustracija

UMAG: Krivudao cestom, bježao policiji i odbio alkotestiranje