in

POREČ: Lažni direktor oštetio tvrtku za velik iznos. Davao naloge za isplatu mejlom – računovođe “nasjele”

Ilustracija - Foto angelo luca iannaccone za Pixabay
Slika /2023/prijevare s računima.jpg

Kako ne bi postali žrtve prijevara policija upozorava građane da budu oprezni prilikom plaćanja

Porečka je policija zaprimila prijavu o prijevari u kojoj je pravna osoba iz Poreča oštećena za više desetaka tisuća eura.

Nepoznata osoba je u vremenu od 10. do 12. siječnja u tri navrata mailom, u kojem se lažno predstavljala kao odgovorna osoba u navedenoj pravnoj osobi, izdala računovodstvu naloge za uplatu novčanih sredstava na račune triju tvrtki. Nakon provjere računa utvrđeno je kako nalozi za isplatu nisu poslani s originalne adrese elektroničke pošte odgovorna osobe te da je na štetu pravne tvrtke počinjeno kazneno djelo.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija upozorava građane na oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise). Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.

Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti. Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!

Više informacija o poslovnim prijevarama, možete pročitati u preventivnom letku.

Izvor Policijska uprava istarska

funtana pust

Funtanjanske maškare preuzele vlast i objesile pusta EURONA. Evo za što će mu se sve suditi

Foto Policijska uprava istarska

U cijeloj ISTRI – Najava prometne akcije kontrole brzine