in

POREČ: Lažni policajac nagovorio ženu da podigne novac iz banke i preda njemu

Ilustracija - Foto Fleimax za Pixabay

Porečka policija provela je kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 69-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo prijevara na štetu 68-godišnje žene.

Naime, ženu je 18. siječnja na kućni telefon nazvao muškarac koji se predstavio kao policijski službenik koji obavlja provjere zbog sumnje da djelatnici banaka rade nezakonite radnje. Nagovorio ju je da podigne novac koji ima u bankama i preda ga osobi koja će doći na njenu kućnu adresu. Žena je podigla novac, ali je o svemu obavijestila i policiju tako da su policijski službenici uhitili 69-godišnjaka koji je došao po novac. Protiv osumnjičenog muškarca policija je podnijela prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

-Policijska uprava istarska ponovno poziva građane na oprez, pogotovo one starije dobi koji su i najčešće žrtve kaznenih djela prijevara. Ono što je zanimljivo je da sve manje bilježimo prijevare na kućnom pragu, odnosno slučajeve da počinitelji dolaze u domove građana i predstavljaju se kao službene osobe, medicinski djelatnici, prodavači masažera ili nekih drugih proizvoda, a sve više evidentiramo prijevare na daljinu, odnosno prijevare kod kojih počinitelji stupaju u kontakt sa žrtvom putem telefona, društvenih mreža ili mobilnih aplikacija.

Starije osobe često su žrtve zbog svoje poodmakle dobi, nepažnje ili neupućenosti. Također su spremnije na suradnju, a često žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć. Počinitelji to koriste te na razne načine te lažnim prikazivanjem činjenica navode osobe da nešto učine na svoju štetu. Između ostalog, predstavljaju se i kao službene osobe pa je tako bilo slučajeva da se počinitelji putem telefona predstavljaju kao djelatnici banaka, zdravstveni djelatnici ili kao policijski službenici.

Policija još jednom apelira na građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve pokušaje prijevara. Također ističemo kako policijski službenici ne provode službene zadaće na način da telefonom traže od građana podizanje novca iz banaka, navodi istarska policija u priopćenju od 20. siječnja.

lisice policija Ilustracija Pixabay

Ženi prijetio smrću, uhodio je, oštetio auto, uznemiravao…

crna magija karte tarot vidovnjak pixabay

ZA SKIDANJE UROKA: “Vidovnjaku” novac i nakit odnijela u čarapama