in

POREČ: Ostali bez više stotina tisuća kuna – Uložili u tvrtku koja se bavi uzgojem marihuane

Ilustracija - Foto Gerd Altmann za Pixabay

Policija ponovno upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara

Porečka policija istražuje slučaj investicijske prijevare u kojoj je oštećeno dvoje njemačkih državljana za nekoliko stotina tisuća kuna.

Naime, 43-godišnjakinja i 46-godišnjak su na internetskim stranicama pronašli ponudu za ulaganje u nizozemsku tvrtku koja se bavi uzgojem indijske konoplje u medicinske svrhe. Prvi ciklus ulaganja im je dobro prošao te su vratili uloženi novac s obećanim kamatama, no kada su uložili novac u drugi investicijski ciklus, nakon nekog vremena shvatili su da je internetska stranica tvrtke nedostupna. Budući su na internetu pronašli informacije kako je riječ o prijevari, odlučili su događaj prijaviti policiji.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja, a Policijska uprava istarska ponovno upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara.

Ukoliko se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima. Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtve prijevare.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati. 

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku. Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji.

alkohol vozač pijan ilustracija policija

Rekorder iz Poreča: Uhvaćen sa skoro 3 promila. Papreno je kažnjen

Klapa Kamik - Foto TZ Funtana

Koncert Klape Kamik u Funtani u utorak