in

POREČ: U Varvarima uhvaćen s 3,13 promila

Ilustracija - Foto MUP

Porečka policija spriječila je vozača u daljnjem činjenju prekršaja i ugrožavanju sigurnosti prometa

Policijski službenici su 10. prosinca oko 1.55 sati prilikom kontrole prometa u naselju Varvari na području Poreča zaustavili automobil Golf, pulske registracijske oznake, kojim je upravljao 41-godišnjak.

Zbog sumnje da vozi pod utjecajem alkohola, policijski službenici su alkotestirali vozača i utvrdili da upravlja automobilom pod utjecajem alkohola od 3.13 promila. Budući da je postojala opasnost da će muškarac nastaviti s činjenjem prekršaja, određen mu je smještaj u prostorijama policije do prestnka djelovanja opojnog sredstva.

Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, protiv 41-godišnjaka policija podnosi optužni prijedlog nadležnom sudu.

Podsjećamo da alkohol i upravljanje vozilom ne idu zajedno te da mogu izazvati teške i trajne negativne posljedice te stoga policija ponovno apelira na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola ili droga

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su tako propisane kazne sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Odbijanje testiranja na alkohol i droge je kažnjivo

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.

Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Uz navedeno, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:

  • smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati,
  • premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati. 

Izvor Policijska uprava istarska

Ilustracija - Photo: Zarko Bašić/PIXSELL automat klub

Aktivirao bengalku u automat klubu

Foto Advent Poreč 2021.

ADVENT POREČ: Sutra, 12.12., otvorenje – Ovih 8 stvari ne smijete propustiti