in

POREČ: Uhićen 38-godišnji Hrvat iz Njemačke koji je pljačkao aute na parkiralištima – otvarao ih “jammerom”!

Nakon opservacija i zasjede policija je otkrila muškarca za kojeg sumnjaju da je počinio deset teških krađa

Porečka je policija uhitila 38-godišnjeg hrvatskog državljanina s boravištem u Njemačkoj i utvrdila osnovanu sumnju da je počinio deset kaznenih djela teške krađe, priopćila je danas PU istarska.

Naime, nakon što su zaredale provale u osobne automobile u Ulici Molindrio u Poreču, policijski službenici poduzeli su niz radnji kako bi otkrili počinitelja. Opservacijom i zasjedama zamijetili su sumnjivo ponašanje muškarca koji je koristio osobno vozilo Audi A6, njemačkih registarskih oznaka, koji se zadržavao na parkiralištu te kad bi se uvjerio da su se vlasnici vozila udaljili, otključavao automobile daljinskim upravljačem, ulazio u unutrašnjost i pretraživao njen sadržaj.

U petak, 16. kolovoza, oko 12 sati, policijski službenici su, nakon što su zamijetili da je muškarac na isti način otključao šest osobnih automobila, sve stranih registarskih oznaka, a potom daljinskim uređajem otključao i Ford Focus, vlasništvo 35-godišnje mađarske državljanke, te iz pretinaca uzeo novac, ga uhitili na izvršenju kaznenog djela. Kod 38-godišnjaka su pronašli  uređaj za daljinsko otključavanje elektroničkih brava, tzv. jammer, kao i nekoliko stotina kuna koje je otuđio iz Forda. Iz ostalih šest osobnih automobila osumnjičeni nije ništa otuđio obzirom oštećeni u vozilu nisu ostavili novac ni vrijedne predmete. 

U nastavku kriminalističkog istraživanja, policijski službenici utvrdili su da je 38-godišnjak u vremenskom razdoblju od 12. do 16. kolovoza u ulici Molindrio u Poreču, na isti način otključao još tri osobna automobila. Prvi na meti bio je VW Turan, njemačke registarske oznake, kojeg je „jammerom“ otključao 12. kolovoza u popodnevnim satima i na štetu 45-godišnjeg Nijemca otuđio više stotina eura. Sljedeći dan, 13. kolovoza također u popodnevnim satima, na isti način otključao je bravu na  Ford C Maxu te iz prednjeg pretinca na štetu 46-godišnjeg Austrijanca otuđio više stotina kuna. U četvrtak, 15. kolovoza u istoj ulici otključao je i bravu na Škodi Roomster te na štetu 36-godišnjeg Nijemca otuđio više stotina eura.

Policijski službenici temeljem sudskog naloga, pretražili su vozilo 38-godišnjaka te pronašli nekoliko tisuća eura i tri elektronička uređaja za daljinsko otključavanje elektroničkih brava vozila kao i razne osobne dokumente čije se porijeklo još utvrđuje.

Osumnjičeni je danas, 17. kolovoza, predan pritvorskom nadzorniku PU istarske dok je državnom odvjetništvu dostavljena kaznena prijava za deset kaznenih djela teške krađe provaljivanjem.
Kriminalističko istraživanje se nastavlja. 

NOVIGRAD – Počela ARTERIJA, festival vizualnih umjetnosti

Bez vode 19. kolovoza Buići