in

Požar u Sloveniji divlja: Evakuirano 10 sela, vatrogasci na rubu snaga

Foto Hrvatska vatrogasna zajednica

Kako je priopćila regionalna civilna zaštita za Sjevernu Primorsku, evakuirani su stanovnici sedam mjesta i zaselaka u zaleđu Renč Merljaki, Martinuchi, Žigoni, Vinišče, Mohorini i Oševljek. Ranije evakuirani stanovnici sela Vrtoče, Opatje selo, Nova vas i Hudi Log za sada se ne vraćaju kući.

Na slovenskom Krasu požar i dalje bjesni. Vatrogasci su tijekom noći branili sela od vatre, a neka su i evakuirana, prenosi Index.hr pisanje slovenskih medija.

Na terenu je u noći na subotu oko 800 vatrogasaca “držalo liniju” fronte požara i gasilo “manja žarišta”, rekao je medijima Stanko Močnik, vođa vatrogasne intervencije, koji upozorava da su vatrogasci već vrlo iscrpljeni. Zbog gustog dima na području požara noć u svojim domovima nisu proveli stanovnici 10 sela koja su preventivno evakuirana, a požar se od jutros gasi s do sada najvećim kapacitetima iz zraka koji su na raspolaganju.

Od jutarnjih sati u gašenju sudjeluje 11 helikoptera, a očekuje se da će se u intervenciju opet uključiti i hrvatski kanader, potvrdio je za medije zapovjednik slovenske civilne zaštite Srečko Šestan.

“Nadamo se da će vatrogasci uz potporu iz zraka ujutro uspjeti ograničiti požar”, dodao je.

Upozorio je da je najbolje vrijeme za gašenje u ranim jutarnjim satima jer se oko 11 sati obično promijeni situacija jer vjetar promijeni smjer, što se pokazalo i u petak, kad se južni vjetar preokrenuo u jaču buru.

Slovenski mediji prenose najave meteorologa da bi jače oborine na području gdje bukti požar mogle početi padati idući tjedan, oko utorka, što bi znatno promijenilo sada tešku situaciju koja traje već sedmi dan.

Vatrogasci su tijekom noći održavali protupožarnu liniju ispred Opatjega Sela, no i dalje su se pojavljivala nova žarišta. Aktivan je požar na Trstelju, vatra se iz doline iznad Renča penje. Puno je dima u okolici, piše slovensko Delo.

Kako je rekao vatrogasni šef Stanko Močnik, 800 vatrogasca iz cijele zemlje stiže u pomoć iscrpljenim vatrogascima, a helikopteri su odmah ujutro spremni za gašenje požara.

Kako prenosi Jutarnji list u subotu ujutro, u sklopu europskog mehanizma civilne zaštite u gašenju požara na Krasu pomažu i strani vatrogasci. Između ostalih, odazvale su se Hrvatska koja je pomogla s kanaderom, helikopterom i vatrogasnom jedinicom s cisternom, Slovačka koja je sudjelovala s helikopterom s posadom i velikom cisternom za vodu, Srbija s dva helikoptera s posadama i Austrija s jednim helikopterom, prenosi STA.

Foto TZ Kaštelir-Labinci

Uspio 1. Craft Party u Kašteliru – Domaće iće i piće privuklo neočekivano puno ljudi

Požar u Sloveniji - Foto Hrvatska vatrogasna zajednica

Istarski vatrogasci vratili se iz Slovenije