in

Pred nama vikend Martinja i pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača

Foto: Pixabay.com

Radi smanjenja broja prometnih nesreća, a posebno onih s teškim posljedicama, na području Policijske uprave istarske u noćima s petka na subotu (9. na 10. studenoga) i sa subote na nedjelju (10. na 11. studenoga)  od 23 do 7 sati provest će se prometne akcije kontrole alkoholiziranosti vozača.

Iz godine u godinu statističko praćenje broja prometnih nesreća pokazuje da se upravo u studenom i prosincu, mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima.

Stoga će policija u studenom i prosincu provoditi pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača, a uz to dodatno će ih kontrolirati i na prisutnost droga u organizmu.

Pored spomenutih prometnih akcija, policija će u dane vikenda pojačano  kontrolirati vozače na alkohol i prema vozačima koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola poduzimat sankcije propisane zakonom. Nadzor vozača provodit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih točaka, koje će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati. U ove ciljane aktivnosti bit će uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge, uređaji za nadzor brzine).

-Apeliramo na vozače da poštuju prometne propise, a posebice da poštuju ograničenja brzine, da prilagode brzinu kretanja osobinama i stanju ceste koja je u ovom razdoblju često mokra i kliska, da izbjegavaju pretjecanja i da ne voze ako su pod utjecajem alkohola, poručili su iz PU istarske.

Prošlogodišnja statistika policije pokazuje da je za vrijeme Martinja, od 10. do 13. studenog na području PU istarske evidentirano deset prometnih nesreća, u kojoj je jedna osoba zadobila lakše tjelesne ozlijede te devet prometnih nesreća s materijalnom štetom. Tijekom provođenja pojačanih aktivnosti utvrđena su 33 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, najveća izmjerena koncentracija utvrđena je kod vozača osobnog automobila od 1,69 promila.

Promocija vrsarske slikovnice „Kontići – čuvari šume“ u petak u porečkoj knjižnici

Promocija vrsarske slikovnice „Kontići – čuvari šume“ u petak u porečkoj knjižnici

Tjedan Istre u Europskom parlamentu do 9. studenog

Tjedan Istre u Europskom parlamentu do 9. studenog