in

Tjedan Istre u Europskom parlamentu do 9. studenog

Ovog tjedna, počevši od ponedjeljka pa do 9. studenog, u Bruxellesu se održava istarski tjedan kojim se Istarska županija prvi puta od kada je Hrvatska postala članica Europske unije predstavlja Europskom parlamentu.

U sklopu tjedna, u suradnji s Turističkom zajednicom Istarske županije, organizirana je i izložba fotografija koja je otvorena 6. studenog u središnjem izložbenom prostoru Parlamenta.

Pomno odabrane izložene fotografije prikazuju Istru kroz njezinu stoljetnu tradiciju, očuvanu prirodu i bogatu kulturnu baštinu, ali i vrhunsku enogastronomiju, koja sve više čini regiju prepoznatljivom turističkom destinacijom na svjetskoj razini. Autori fotografija iznimni su umjetnici koji u suradnji sa županijskom turističkom zajednicom već niz godina značajno pridonose promociji Istarskog poluotoka: Renco Kosinožić, Igor Zirojević, Julien Duval, Petr Blaha, Studio Sonda, Vladimir Bugarin, Đani Celija, Dejan Hren i Danijel Bartolić.

Izložbu su službeno otvorili potpredsjednik Europskog parlamenta Pavel Telička, istarski župan Valter Flego te eurozastupnik Ivan Jakovčić kao domaćin manifestacije.  Otvarajući ovo događanje, potpredsjednik Telička kazao je da ga je Istra osvojila kao šarmantna i prekrasna, zanimljiva regija, pa i provokativna kao što je nekada bila Toskana, u pozitivnom smislu, istaknuvši da govori iz sasvim osobnog iskustva jer je Istru odavno otkrio i zavolio. Župan Flego izrazio je nadu da će posjetitelji na ovaj način moći doživjeti dio istinske Istre i pozvao ih da posjete našu regiju.

U centralnom dijelu izložbenog prostora nalazi se skulptura koze, zaštitni simbol poluotoka, rad poznatog, prerano preminulog, istarskog umjetnika i dizajnera Predraga Spasojevića, čijem je cjelokupnom stvaralaštvu Jakovčić u pozdravnom govoru odao posebno priznanje, istaknuvši njegov neizbrisiv doprinos promociji Istre kao regije ne samo sunca i mora, već poluotoka s dušom. Predstavljajući izložbu, kazao je da ona otkriva tek djelić stoljetnog nasljeđa, ali isto tako i dijela baštine kojeg je Istra stvorila posljednjih dvadesetak godina.

Uz izložbu fotografija, predstavljanje Istre u Europskom parlamentu prate i degustacija lokalnih proizvoda i turistički promotivni materijali.

Pred nama vikend Martinja i pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača

Pred nama vikend Martinja i pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača

Valamar Riviera i Plava Laguna božićnicama i prigodnim nagradama u borbi za svakog radnika

Valamar Riviera i Plava Laguna božićnicama i prigodnim nagradama u borbi za svakog radnika