in

Predstavile se kao djelatnice banke i starici uzele SVU UŠTEĐEVINU

Pulska policija traga za dvije nepoznate ženske osobe koje su predstavljajući se kao djelatnice banke prevarile 82-godišnju staricu za nekoliko desetaka tisuća kuna  

Pulska je policija zaprimila prijavu 82-godišnjakinje da su je prevarile dvije ženske osobe koje su se predstavile kao djelatnice banke, priopćila je PU istarska.

Oštećenu je 21. kolovoza oko 14 sati na kućni telefon nazvala žena koja se predstavila kao djelatnica banke te joj rekla da je banka dobila direktivu EU da zamijeni sve stare novčanice, te da mora donijeti u banku sav novac koji ima kod kuće. Kada je 82-godišnjakinja rekla da ne može doći banku, žena joj je predložila da će poslati drugu djelatnicu banke da od nje preuzme novac. Potom se na telefon javila i druga navodna djelatnica banke koja je s oštećenom dogovorila da ju čeka ispred zgrade kako bi joj predala novac.

Budući je žena spomenula 82-godišnjakinji da poznaje njezinu kćer i unuke, te čak navela njihova imena, starica joj je povjerovala te joj ispred zgrade predala ušteđevinu od više desetaka tisuća kuna. Kako joj nepoznata žena nije vratila novac, 82-godišnjakinja je shvatila da je prevarena te je događaj prijavila policiji.

Policijska uprava istarska poziva građane, posebice one starije dobi, da budu oprezni jer prevaranti iskorištavaju njihovo povjerenje i dovode ih u zabludu.

Prevaranti se najčešće predstavljaju kao službenici mirovinskog ili socijalnog osiguranja, porezne uprave, banke, policije, kao razni medicinski stručnjaci ili stručnjaci za alternativnu medicinu, trgovci, inkasatori, dostavljači. Uglavnom rade u paru, a karakterizira ih drskost u ponašanju, snalažljivost,  pričljivost, brzina i upornost u nagovaranju. Prije izvršenja kaznenog djela često prikupljaju informacije o osobama koje žive same.

Stoga upozoravamo građane da nepoznatim osobama ne predaju olako svoj novac, niti im daju svoje osobne podatke.   

policija mup šuma

IZBJEGNUTA TRAGEDIJA: Pijan Mercedesom udario u šator i Talijanu prešao preko ruke

NA ULIKI U POREČU: U nudističkom kampu Mađar mobitelom snimao goste