in

Prevarant obećao vezu 60-godišnjakinji. Uplatila mu više desetaka tisuća eura

Ilustracija - Foto Gerd Altmann za Pixabay

Povodom još jedne zaprimljene kaznene prijave za prijevaru, upozoravamo građane na tzv. romantičnu prijevaru, jednu od najčešćih financijskih online prijevara

Policijski službenici Postaje granične policije Županja su jučer, 20. prosinca, zaprimili kaznenu prijavu 60-godišnjakinje zbog sumnje da je na njenu štetu počinjeno kazneno djelo prijevare. Naime, 60-godišnjakinja je u rujnu putem društvene mreže stupila u kontakt s osobom koja joj se predstavila kao inženjer naftne platforme na Siciliji. Svakodnevnom komunikacijom zadobio je njeno povjerenje, obećao joj romantičnu vezu te ju naveo da mu u nekoliko navrata uplati više desetaka tisuća eura.

Nakon posljednje uplate posumnjala je da se radi o prevari i prijavila sve policijskim službenicima.

Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja prijevare protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu.

Upozoravamo građane kako se u ovom slučaju radi o tzv. romantičnoj prijevari, koja je jedna od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist. Upozoravamo građane da budu oprezni pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama.

Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.

Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža.

Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac.

Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192, objavila je tamošnja policija.

Foto Grad Novigrad

Novigrađani Giovanni i Valter Cernogoraz ovjenčani priznanjima HOO za uspjehe u 2023.

Foto Grad Poreč

POREČ dobio prvi bibliobus u Istri nakon više od 30 godina