in

POREČ dobio prvi bibliobus u Istri nakon više od 30 godina

Foto Grad Poreč

Vozači u Poreču i okolici možda će uskoro na cestama vidjeti jedan mali veseli kombi – to je novi bibliobus Gradske knjižnice Poreč koji građanima donosi u njihova naselja ili na kućni prag knjige koje žele posuditi i čitati. Riječ je o novoj bibliobusnoj službi Gradske knjižnice Poreč, koja je danas i službeno promovirana u porečkoj starogradskoj jezgri, na Adventu Poreč, najboljem mjestu za prvu prezentaciju i polazište ovog vozila. 

Foto Grad Poreč - Novi bibliobus obilazit će naselja kod Poreča
Foto Grad Poreč – Novi bibliobus obilazit će naselja kod Poreča

Bibliobus je kruna velikog projekta porečke knjižnice „Na istoj strani(ci)” koji je provodila tijekom dvogodišnjeg razdoblja u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, a koji je odobren u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva” te je financiran u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. – 2020. Europske Unije iz europskog socijalnog fonda, te je 85 % sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Stoga su se danas ujutro na promociji ove službe okupili predstavnici Ministarstva kulture i medija, Grada Poreča-Parenzo i Gradske knjižnice Poreč, uz djecu iz dječjih vrtića.

Ravnateljica Gradske knjižnice Poreč Irides Zović podsjetila je kako su iza njih dvije godine prepune suradnje u projektu simboličnog naziva „Na istoj strani(ci)“, 

Foto Grad Poreč - predstavljanje bibliobusa na Adventu Poreč
Foto Grad Poreč – predstavljanje bibliobusa na Adventu Poreč

-Danas, okrećemo novu stranicu projekta „Na istoj strani(ci)“ jer do svakoga žitelja ovoga grada šaljemo svoju knjižnicu na četiri kotača, koja će im donijeti knjige, ali i brojne druge usluge i kulturne sadržaje. Važnost bibliobusne službe od velikog je značaja za društvenu zajednicu u kojoj djelujemo, jer nam pomaže da stvaramo jednako pravo na čitanje i za one sugrađane kojima je otežan dolazak do matičnog odjela, prvenstveno misleći na djecu, starije, ali i na bolesne i nepokretne osobe. Kruna je ovo uspješno okončanog europskog projekta, a od danas krećemo „Do knjige u papučama“. Bibliokombi će biti dostupan korisnicima na području mjesnih odbora Varvari, Žbandaj, Baderna, Nova Vas, Červar Porat, Fuškulin, zatim kod Doma za starije i nemoćne osobe te na nekoliko gradskih punktova, rekla je Zović, dodavši kako je Poreč dobio prvi bibliobus u Istri nakon više od 30 godina. 

– Jako sam sretan da smo uspjeli ostvariti ovaj projekt, koji će značajno doprinijeti pristupu knjigama i kulturi širom naše zajednice, bez obzira na to koliko vam je godina, gdje živite i kakvi su vam interesi. Bibilobus je tu za sve, uz druženje i koju lipu besidu za svakoga, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić.

Zahvalio se cijelom timu Gradske knjižnice Poreč i Grada Poreča koji su predano radili na ovom projektu i više od 100 različitih događanja kroz dvije godine.

– Kruna projekta je bibliobus, a njegova prisutnost na različitim lokacijama omogućit će pristup knjigama onima koji možda nemaju lakoću dolaska do same knjižnice, rekao je gradonačelnik.

Državni tajnik Ministarstva kulture i medija Ivica Poljičak rekao je kako je ovo realizacija onoga što su htjeli u početku – da knjiga dođe do svakoga tko je zainteresiran za čitanje, bilo da je riječ o djeci ili odraslim ili starijom osobama, a ovo je 11 takav bibliobus u Hrvatskoj kroz projekt koji su financirali.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

– Uz sve to, dogodilo se i nešto jako lijepo, knjižničarke su uspjele doći do ljudi kojima je to možda jedini pravi topli bliski susret koji se dogodi u razmaku od dva tjedna, kako je gdje služba organizirana, jer su možda malo više udaljeni od središta ili malo više usamljeni. Vi zapravo radite jedan posao koji niste očekivali, živu komunikaciju i topli susret s ljudima. Danas će iz srca grada Poreča vaša knjižnica krenuti prema rubovima naselja, te ćete naići na ljude koji su beskrajno zahvalni na onome što radite, rekao je državni tajnik i zaključio kako bibliobusevi donose u sebi ono za što nisu registrirani, a to je sreća. 

Ravnateljica Zović još je podsjetila kako je unutar projekta „ Na istoj strani(ci) zabilježeno više od 3.800 dolazaka sugrađana na 103 različite aktivnosti, koju su ispisali korisnici ustanova i udruga koje brinu o najosjetljivijim skupinama zajednice. Djecu od najranije dobi okupljali su u aktivnostima „Hrvatska bajkovnica“, „Knjiga na platnu“ i „Pas(I)ja“. Mladi su osnovali svoje čitateljski klub i o svojim temama progovarali kroz aktivnost „Uzmi knjigu u svoje ruke“, umirovljenici su se družili kroz aktivnost „Pričajmo o nama“, a u Domu za starije i nemoćne prisjećali su se „Neispričanih priča“, u Društvu invalida i Centru za inkluziju korisnici su svoje mjesto pronašli u aktivnosti u „Pronađi me u priči“.

OKVIR

Gradska knjižnica Poreč nastavlja svoju veliku misiju širenja knjižnične mreže kroz aktivnost „Do knjige u papučama“. Novonabavljeni kombi obilazit će mjesne odbore koji nisu u samom centru Poreča. Do knjige će sada puno lakše doći i nepokretne i teško pokretne osobe, jer će im Knjižnica omogućiti dostavu knjiga na kućni prag. Svim zainteresiranim korisnicima dostupan je fond od 2.000 jedinica knjižne građe, osiguran iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a članstvo će u prvoj godini biti besplatno za sve korisnike bibliokombija. Knjižničar će, osim za posudbu građe, biti na raspolaganju i za informacijske usluge, ali i tehničke, kao što je kopiranje i skeniranje, a bit će organizirane i različite radionice. Bibliokombi će biti dostupan korisnicima na području mjesnih odbora Varvari, Žbandaj, Baderna, Nova Vas, Červar Porat, Fuškulin, kod Doma za starije i nemoćne osobe te na nekoliko gradskih punktova, a koje će obilaziti dvaput mjesečno. Raspored bibliobusnih stajališta i dolazaka kombija na odredišta dostupan je na stranicama Gradske knjižnice Poreč www.knjiznicaporec.hr.  

Bibliobusne usluge će, u promotivnom razdoblju od 21. do 29. prosinca, biti dostupne građanima u porečkom parku Matije Gupca, u okrilju adventskih događanja. Vrata bibliokombija bit će otvorena od 10 do 12 sati, a prilika je to da se svi upoznaju s novim uslugama koje pokretna knjižnica nudi te da, prema rasporedu, na prvo odredište stigne u utorak 2. siječnja 2024.godine. 

UTORAK
11.00-12.00Dom za starije i nemoćne (kod ljekarne)
12.30-13.00OŠ Finida
13.30-14.00Novo naselje (pokraj igrališta)
15.00-16.30Žbandaj (ispred škole)
17.00-17.30Shopping centar Galerija
ČETVRTAK
11.00-12.00Veli Maj (ispred vrtića)
12.30-13.00Kukci (ispred društvenog doma)
14.00-14.30Novo naselje (Trg kneza Branimira)
15.00-16.30Nova Vas (ispred mjesnog odbora)
17.00-17.30Musalež (bus stajalište)
UTORAK
11.00-12.00Baderna (autobusno stajalište)
12.30-13.00Kadumi (ispred restorana Rina)
13.30-14.00Vranići (ispred trgovine)
15.00-16.30Varvari (ispred mjesnog odbora)
17.00-18.00Gradski parking
ČETVRTAK
11.00-12.00Červar (na trgu)
12.30-13.00OŠ Poreč
14.00-15.00Dračevac (ispred društvenog doma)
15.30-16.30Fuškulin (ispred društvenog doma)
17.00-17.30Bonaci (kod oglasne ploče)

Ilustracija - Foto Gerd Altmann za Pixabay

Prevarant obećao vezu 60-godišnjakinji. Uplatila mu više desetaka tisuća eura

Foto Istarska županija

Ovo su poljoprivrednici kojima je Istarska županija dodijelila 131 tisuću eura potpora