in

Prevarene na kućnom pragu: 93-godišnjakinja lopovu predala nekoliko stotina tisuća kuna

Ilustracija - Foto PU istarska

Zagrebačka policija na svojim je web stranicama izvijestila o dvije prevare na području Maksimira i Peščenice. U četvrtak, 1. rujna u jutarnjim satima na području Maksimira, u Ulici Luke Stiplošeka, nepoznati su počinitelji po prethodnom telefonskom razgovoru i lažno prikazanim činjenicama došli na adresu 93-godišnjakinje da bi im ista u konačnici predala nekoliko stotina tisuća kuna.

Jučer, 3. rujna oko 11:20 na području Peščenice u Ulici Vladimira Vidrića, nepoznati je počinitelj po prethodnom telefonskom razgovoru, predstavljajući se kao službena osoba, došao do stana 85-godišnjakinje koja mu je zbog lažno prikazanih činjenica predala više desetaka tisuća kuna.

Lopovi su vješti prevaranti, budite oprezni

Policija pojašnjava kako lopovi obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ulazak u vaš stan.

Prilagođavaju način i mogućnost izvršenja krađe shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku. Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prevare.

Nipošto ne puštajte nepoznate ljude u svoj dom

Policija podsjeća građane da, ako se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojeg bi ih trebalo pustiti, nipošto to ne čine bez prethodne provjere o kome se radi.

Takve osobe su spremne vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe i samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.

Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri interneta i slično).

“Ako sumnjate na osobe koje vam se tako predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako biste nam pomogli u njihovom pronalasku”, naglašava policija.

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

POREČ: Dobio 10.000 kazne. Vozio pijan i pod zabranom

Foto Crveni križ Poreč

POREČ: U ponedjeljak akcija darivanja krvi – Potrebne su sve krvne grupe!