in

Pet naleta na divljač i pse u Istri – Kod Vrsara, Šušnjića, Brtonigle i Učke. Uginule skoro sve životinje

Photo: Ivica Galović/PIXSELL

olicijska uprava istarska upozorava vozače da budu oprezni, pogotovo na cestama gdje se prometnim znakom upozorava na pojavu divljači

Na području Istre je jučer evidentirano pet naleta na životinje te policija poziva vozače na oprez.

Prvi slučaj evidentiran je oko 14.45 sati na državnoj cesti D75 Brajkovići-Vrsar, kada je 19-godišnjak automobilom, zagrebačke registracijske oznake, udario u srnu koja mu je istrčala na kolnik, a koja se nakon udara u automobil udaljila.

Dva su slučaja, oko 17.30 i 20.50 sati, evidentirana na državnoj cesti D500 tunel Učka-Vozilići. Prvo je 48-godišnjak automobilom, riječke registracijske oznake, udario u psa, a potom je u psa udarila automobilom, pulske registracijske oznake, i 21-godišnjakinja. Oba psa su nakon sudara uginuli te ih je preuzela nadležna veterinarska služba.

Oko 21.15 sati na cesti Brtonigla – Bužinija 71-godišnjak je automobilom, pulske registracijske oznake, udario u divlju svinju koja je nakon udara uginula. Brigu o uginuloj divljači preuzelo je nadležno lovačko društvo.

Posljednji slučaj evidentiran je oko 21.50 sati kod mjesta Šušnjići na području Poreča, gdje je 28-godišnjakinja automobilom, pulske registracijske oznake, udarila u divlju svinju koja se nakon udara udaljila.

Kako bi se izbjegle prometne nesreće i  neugodnosti  zbog šteta koje nastaju naletom vozila na divljač  potrebno je pridržavati se prometnih propisa glede ograničenja brzine kretanja vozila, predviđati moguće opasnosti i pratiti znakove upozorenja ”divljač na cesti”,  a koji označavaju područje na kojima divljač često prelazi preko ceste.

Naime, divljač u svojoj dnevnoj i sezonskoj migraciji prelazi prometnice svih kategorija, od lokalnih cesta pa čak do autocesta, čime se povećava opasnosti od naleta vozila na divljač. Tijekom cijele godine policija evidentira takve štetne događaje u prometu, a posebno je to izraženo u hladnije doba godine, odnosno u jesen i zimu u noćnim i ranojutarnjim satima. 

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava vozače  da obrate pozornost na cestama izvan naselja na neočekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava vozače na pojavu divljači.

Napominjemo da vozač vozila, koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ukoliko se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja.

Ilustracija - Foto Policijka uprava istarska

Pljačka u Istri: Par došao na vrata ženi (77) i ukrao skupi nakit

pixabay haker cyber kriminal internet telefon mobitel

PRIJEVARA U ISTRI: Skinuli joj velik iznos s kartice nakon lažne poruke o dostavi paketa